Златото долетяло от умиращи звезди

Оказва се, че златото е рядък и ценен метал не само на Земята, но и из цялата Вселена. Изследователи от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика хвърлят светлина върху неговия произход.Става ясно, че благородният метал се е образувал в резултат на сблъсъци на небесни тела в Далечния космос, пише The Australian.

В частност става дума за сблъсъци и сливане на неутронни звезди. Светенето, което се наблюдава при такова космическо произшествие, свидетелства за изхвърлянето на голямо количество тежки елементи (включително злато и платина), твърдят експертите. Това е много рядко и мащабно събитие.

Но за щастие астрофизиците са успели да го фиксират. С помощта на телескопа Swift на NASA те са наблюдавали странно светене, изхождащо от взривяващи се звезди.

Доказателството, че след сблъсъка са се образували тежки метали, била инфрачервената светлина в спектъра. Аналогични реакции се случват в Млечния път. По думите на изследователите златото и други скъпоценни метали са попаднали на нашата планета заедно с метеоритите.

Това според учените се е случило преди 4 млрд. години, когато на нашата планета се е излял тежък метеоритен дъжд. Колосалните златни запаси са възникнали още на стадия формиране на планетата, твърдят изследователите от Бристолския университет.

Но когато разтопеният чугун се е устремил към ядрото, той е повлякъл със себе си и скъпоценните метали, които са били достатъчни да покрият земната повърхност със слой злато и платина с дебелина 4 метра.

След това Земята е останала "безсребърница" в продължение на 200 млн. години, докато не я сполетяла космическа катастрофа, която продължила още толкова.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини