Intel със стратегия за мобилния пазар. Форсира 14-нанометров Atom

Слуховете, че Intel може да се откаже от бранда Atom, изглежда са доста преувеличени. Процесорният гигант увеличава производството на мобилни чипове от линията Atom и същевременно се готви за преход към 14-нанометров технологичен процес, за да ги направи по-конкурентоспособни.

Процесорите Atom ще минат на 14 нанометра по-рано от предвидения срок – още през следващата година, твърди ZDnet.com. Тази технологичен процес ще се използва и в производството на процесори Core за лаптопи и настолни РС. Преди два месеца Intel пусна четвърто поколение Core чипове, изпълнени по 22-нанометрова технология.

Първоначално Atom бяха предназначени за евтините нетбуци, но сега Intel ги налага все по-успешно в смартфоните. Това е нова ниша за ИТ гиганта от Санта Клара, който е в процес на преосмисляне на стратегията си, предвид новите реалности на пазара. А те са, че мобилните устройства настъпват за сметка на компютрите и застрашават лидерската позиция на Intel при процесорите за сметка на конкурента ARM – британски разработчик, който лицензира своите икономични и евтини чипове на редица други производители.

По предварителна информация, Intel ще премине към новия технологичен процес през второто тримесечие на следващата година. Характеристиките на 14-нанометровите чипове Atom засега не са известни, но предвид амбициите на Intel към мобилния пазар, се очакват интересни новини от ИТ гиганта.

Единствен конкурент на подобрените Atom процесори при смартфоните ще останат чиповете с ARM архитектура. Те имат и минуси, но липсата на алтернатива в продължение на години им осигури масовост и доминация в мобилния сегмент. Предполага се, че Intel ще постави акценти върху енергийната консумация, охлаждането и производителността.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини