Кабинетът обмисля семействата с деца да плащат по-ниски данъци

Нова форма на семейно подоходно облагане възнамерява да предложи правителството от 1 януари 2014 г. - семействата с деца да плащат по-ниски данъци, пише "Труд".

Обмислят се варианти, при които годишната данъчна основа на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството.

Засега не е ясно дали схемата ще обхване всички деца, дали ще зависи от доходите на родителите.

Преди въвеждането на плоския данък имаше семейно подоходно облагане. Облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв.

КНСБ вече предложи данъчен кредит за семейства с деца - отстъпване на данъка от доходите в края на данъчната година при определени условия.

Все още обаче не е ясно и дали бюджетът за 2014 г. може да си позволи подобно намаление на постъпленията от данъка върху доходите.

Предвижда се да отпадне сегашната форма на семейно данъчно облекчение - при покупка на жилище с кредит данъчната основа да се намали с размера на платените лихви.

В момента данъчната основа може да се намали с платените през годината лихви върху първите 100 000 лв. от заем за жилище, изтеглен от млади съпрузи до 35 г.

В управленската програма на кабинета се предвижда въвеждането на семейно подоходно облагане, но през втората половина от мандата. В предизборните обещания на БСП фигурираха и стимули за семействата с три и повече деца.

Засега правителството няма намерение да въвежда необлагаем минимум, за какъвто настояват синдикатите.

Преди изборите БСП обещаваше да замени плоския данък с прогресивен, но от ДПС бяха против.

Преди дни стана ясно, че кабинетът няма намерение и да отменя данъка върху лихвите по депозитите, който бе въведен от правителството на Бойко Борисов, и предизвика остри критики от страна на тогавашната опозиция - БСП и ДПС.

Неколкократно досега премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са заявявали, че данъците няма да се пипат.

Разбра се, че минималната заплата работна заплата няма да се увеличава през тази година, а през следващата.

Без спешни социални мерки държавата ще се взриви, каза неотдавна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Експерт: Не давайте преференции

Икономистът Лъчезар Богданов се обяви срещу данъчните преференции за дадена социална група. Той изрази надежда правителството да не променя това, което работи.

"България има едни от най-ниските данъци в Европа. Няма смисъл това да се прави, правителството има ограничен ресурс за икономическа политика. То трябва да се концентрира там, където проблемите са наистина много големи", препоръча Богданов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини