Историята на унищожения роял тръгва от бившето кино "Миньор"

Три рояла има Димитровград, спомни си директорът на библиотеката Петко Каневски

В Димитровград има общо три рояла, закупени преди години срещу много пари. Това си спомни по повод случката с печално известния тези дни нарязан роял директорът на Градска библиотека" Петко Каневски. През 90-те години той бе шеф на културата в града.

Единият от музикалните инструменти се е съхранявал в някогашния дом на културата "Химик" и по волята на ръководството на "Неохим" е бил даден на драматичния театър, където е и до момента. Друг се намира в кино "Химик" и сега.

С роял разполага от няколко години и музикалното СОУ "Васил Левски" в Димитровград.

Начупеният на парчета роял по времето на социализма се е намирал в бившето кино "Миньор", известно като профсъюзен дом на културата. След закриването му инструментът е бил пренесен в пленарната зала на БКП "Родина", където днес се помещава мебелна къща със същото име.

По това време залата се е ползвала за открита сцена и на него са се изявявали местни и гостуващи творци, както и млади таланти от града.

"Известни музиканти са свирили на рояла, да не изброявам имената, за да не пропусна някой", каза Петко Каневски.

Той припомни, че с решение на тогавашния Общински съвет Общината предоставя инструмента на Детския комплекс след неговото създаване.

Шефът на библиотеката разказа още, че с изумление научил за случката с начупения на части роял. Идеята беше тези инструменти да се запазят и съхранят във времето, допълни Каневски, а не да ги унищожаваме.

"От една година библиотеката търси пиано за читалнята, ако знаех, че рояла е там, щях да го взема", заяви още Каневски. Той твърди, че рояла е произведен преди 80-та година на миналия век, а клавишите почти сигурно са от слонова кост. Шефът на библиотеката се присъедини към мнението на музикантите във филма на Валери Добрев, че инструмента е бил почти нов и дори не е бил разработен.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Почти не употребяван е бил музикалният инструмент преди да бъде унищожен
В бившето кино "Миньор" се е намирал най-напред роялът, насечен на части в Димитровград
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини