Безплатна кампания за предпазване на детските зъби стартира в Димитровград

За трета поредна година в Димитровградстартира кампания за предсапзване на детските зъби със силанти

От началото  на октомври стартира безплатната ежегодна кампания на Министерството на здравеопазването за поставяне на силанти върху зъбите на децата.

Тя се организира за трета поредна година в Димитровград, а в нея се включва само един зъболекар тук - д-р Татяна Ташева.

Тя припомни, че силантите представляват вид материал, който образува тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите. Това предпазва от развитие на кариес, защото по този начин се образува защитна бариера между зъба и бактериите.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net д-р Ташева уточни, че силанти могат да се поставят само на деца между 6 и 8 години, като преди това се прави задължителен преглед.

И тази година, подобно на миналата,  има ограничение на броя малчугани, на които могат да се поставят силанти.Според изискването на здравното министерство, защитен слой може да се направи върху 112 броя зъби.

Това означава, че могат да бъдат обхванати между 20 и 30 деца, поясни д-р Ташева. Кампанията приключва в края на ноември.

Тази година зъболекарят отчита голям интерес още в първия ден, когато са поставени силанти на десетина деца. За повече информация д-р Ташева отговаря на телефон 0888 96 61 81.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини