Само един зоопарк в България отговаря на изискванията на ЕС

Само една зоологическа градина - тази в град Добрич, отговоря на изискванията на българското и европейското законодателство. Това съобщиха специалисти от отдел "Биологично разнообразие" към Националната служба за защита на природата в Министерство на околната среда и водите.


В България има 18 зоологически градини и четири центъра за диви животни - Център за размножаване на редки видове птици към експериментална станция база "Калимок" - с. Нова Черна в община Тутракан, Парк за танцуващи мечки - град Белица, област Благоевград, Център за отглеждане на костенурки - село Баня, област Бургас и Спасителен център за диви животни - Стара Загора.

Зоопаркът в Добрич, както и Паркът за танцуващи мечки в Белица, притежават най-съвременните местообитания за кафяви мечки.

Другите зоологически градини не отговарят напълно на съвременните изисквания за отглеждане на животни, коментираха от МОСВ.

Българските зоопаркове са строени преди 1989 г. при използването на стари концепции, което налага реконструкции и ремонти на съоръженията или изграждане на нови местообитания за животните, коментират от МОСВ.

Затворени, поради липса на подходящи условия за отглеждане на животните, са зоологическите градини в Пловдив, Кюстендил, Карнобат и Русе, информираха специалистите.

Основен проблем е, че трудно се осигуряват средства, които да бъдат насочени към зоологическите градини.

Добрите условия в Добричкия зоопарк са осигурени с швейцарско финансиране.

Въпреки липсата на средства, някои зоологически градини са успели с усилията на персонала да постигнат добри резултати, например зоопаркът в Стара Загора, където има сравнително добри местообитания за лъвовете, рисовете, чакалите и вълците.

В Пазарджик са изградени добри местообитания за чифтокопитни животни, а в София са реновирани местообитанията на големите котки и е създаден образователен център на високо ниво.

 За подобряване на сегашното състояние на зоопарковете са необходими около 18 млн. лева, които е трудно да се осигурят, посочват от МОСВ.

Търсенето на европейско финансиране е неуспешно, тъй като европейските органи отпускат финансови средства само за животни на свобода - в природата. Въпреки това от МОСВ търсят средства от бюджета или други източници за реновиране на съществуващите зоопаркове.

Към момента МОСВ води преговори за преместването на седем мечки в чужбина, както и за изграждане на два центъра за мечки в страната. За единия от тях е осигурен имот за строителство. Досега от ведомството са намерили подходящи домове за три лъва и един тигър - в Южна Африка, за едно шимпанзе - във Великобритания и за една мечка - в Холандия.

Законът за защита на животните предвижда при незаконно отглеждане на животни, те да бъдат конфискувани в полза на държавата. Предвидените парични санкции в закона са от 2 000 до 3 000 лева.

През последния месец са конфискувани шест маймуни, използвани за комерсиални цели, които са настанени за отглеждане в зоопаркове.

В края на миналия месец ведомството организира и поредно обучение за служители на зоопарковете, което се състоя в Стара Загора.

Досега в подобни обучения са обхванати 60 на сто от служителите на зоологическите градини в страната. Освен български специалисти, лекции и опит представят и чуждестранни експерти.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини