Прокуратурата повдигна обвинение на Росен Желязков

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Росен Желязков за престъпление по чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК - престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

Бившият главен секретар на Министерски съвет е обвинен за това, че в периода 27 април - 12 май т.г. в София, като главен секретар на МС на РБългария, с цел да набави облага за другиго - за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на дружеството по договора за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания  за  "Мултипринт" ООД и те са:

"..1.1.7 Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

1.1.7.1 Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

1.1.7.2 Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите."

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния премиер Марин Райков, Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

Настъпили са немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение "Подписка".

Скандалът с допълнителните бюлетини избухна в деня на размисъл (11 май) преди изборите за 42-ро НС. По сигнал, както по-късно самата тя призна, на Мая Манолова при спецакция бяха иззети 480 000 бюлетини от печатницата в Костинброд на местния общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, която отпечата всички бюлетини. 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини