Три опита, които са можели да унищожат Земята

Често се говори за това, че човечеството се самоунищожава. Едни от доказателствата за това са непрекъснатите неблагоприятни промени, които настъпват в условията на живот на планетата ни. Към неразумното поведение на хората, вредящо на природата, можем да добавим и още един фактор, поставящ Земята в риск – драстичните експерименти, които учените понякога провеждат „на гърба“ на природата. Ето три от най-екстремните опити, които са можели да унищожат Земята, пише "actualno.com".

Колски свръхдълбок сондаж Това е най-дълбокия сондажен отвор в света, вписан в Книгата на Гинес – 12 262 метра под земята. Постижението е от 1989 г., когато руски учени пробиват тялото на родната ни планета, за да разберат какво се случва на тази рекордна дълбочина. „Тунелът“ се намира в Северното полукълбо, в най-северозападната точка на Русия – на Колския полуостров. Целта на изследователите при стартирането на проекта е да достигнат възможно най-голяма дълбочина – евентуално 15 000 метра, за да се „доберат“ до горния слой на мантията на Земята. Работата на учените е непрекъснато съпровождана от всевъзможни слухове и коментари, че ще стане причина за огромно земетресение, че ще доведе до друг природен катаклизъм или... че отворът ще отвори път на демоните от подземния Ад да излязат на повърхността. За щастие всички предположения се оказали неоснователни. Проектът е спрян, когато в крайна точка на сондажния отвор температурата достига 177 градуса по Целзий. При тази температура скалите започвали да се разтопяват и да запълват непрекъснато отвора, което направило продължаването на работата невъзможно.

 Опитите „Тринити“ Това са първите в света ядрени опити, извършени от САЩ през 1945 г. Те са част от американската програма „Манхатън“ за разработването на ядрено оръжие. Първоначално опитите били отлагани неколкократно, тъй като някои учени смятали, че детонацията на заряд с такава мощност може да доведе до активирането на самоподдържаща се химическа реакция с участието на азот. На теория тя би могла да доведе до неконтролируемо възпламеняване на атмосферата на Земята. Проучванията показали, че това няма да се случи и учените дали начало на опитите. Първата експлозия от поредицата е с мощност, еквивалентна на 20 килотона тротил.

 Големият адронен колайдер Ускорителят на елементарни частици на CERN съвсем скоро притесни човечеството. На 10 септември 2008 г. учените официално обявиха проекта, който веднага беше обвинен, че ще доведе до тотално унищожение на света. Заговори се, че опитите с елементарни частици, извъшрвани в 27-километровия тунел на Големия адронен колайдер, ще предизвикат отварянето на огромна черна дупка, която ще ни погълне. Смяташе се, че голямата черна дупка ще започне да се увеличава неконтролируемо и ще предизвика още по-мащабен космически катаклизъм. За щастие и това не се случи. Вместо това учените получиха огромна база от нова информация за елементарните частици и съществуването на Вселената, най-ценната от която – откриването на т.нар. божествена частица или Хигс Бозон.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини