15-метров кръст издигат край димитровградското село Крум

15-метров кръст искат да издигнат край село Крум по подобие на този край Горно Сираково

15-метров християнски кръст искат да градят жителите на димитрвоградското село Крум. Планувано е светинята да се издига на най-високото място край селото, в близост до новостроящата се магистралата.

Идеята се обсъжда от няколко месеца, сподели пред Dimitrovgrad.bgvesti.net кметът на Крум Златка Тенева. Намерението е кръстът да се превърне в обединител на населението, а също и да бъде закрила за жителите на Крум.

Средствата са  набрани с доброволни дарения. Първата стъпка към реализиране на идеята бе направена на сесията на Общински съвет -Димитровград през изминалата седмица.
Тогава с 26 гласа "за" местните парламентаристи промениха предназначението на имот публична общинска собственост с площ 2,5 декара, който е пасище, в такъв за трайно ползване "селскостопанска територия"  за срок от 5 години.След изтичане на законните срокове следва направата на проект.

Тенева обясни, че намерението е кръста да е със соларна инсталация, която да го осветява нощем. Кметицата вярва, че доброто дело ще бъде завършено за добруването на селото.
В последните години то бе обхванато от проблеми и разногласия между Тенева и читалищни дейци заради честването на различни празнични мероприятия.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини