Наказателна процедура на ЕК към България по ОП "Околна среда"

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че е открита наказателна процедура на ЕК към България по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) заради злоупотреби при възлагане на обществени поръчки. Тя обвини правителството на ГЕРБ за това.

Златанова каза, че в края на октомври е получено официално писмо от ЕК, че България е сериозно застрашена от откриване на наказателна процедура, "която към днешния ден вече е открита".

По думите й рисковете са налагане на финансови корекции по проекти по ОПОС или анулиране частично или изцяло на европейското финансиране по програмата.
До шест месеца ще се разбере решението на ЕК.

ГЕРБ са позволявали "обществените поръчки да бъдат спечелени от определени изпълнители", обясни Златанова.

Още преди две години от ЕК сигнализирали за допуснати нередности и въпреки многократните предупреждения, те били пренебрегвани, каза Златанова и обвини за това правителството на ГЕРБ.

Между 26 септември - 6 октомври 2011 г. Европейската сметна палата е извършила одит на ОПОС и предварителните заключения са изпратени на 6 март 2012 г. Одитирани са били договори и плащания с основни бенефициенти - общини, извършвани в периода на управлението на ГЕРБ.

На 9 октомври 2012 г. е изпратен заключителният одитен доклад. Констатациите са за смесване на критерии за избор на изпълнители с критерии за възлагане на договори за обществени поръчки. Това е позволило избор на определени изпълнители.

На 9 ноември 2012 г. ЕК е изпратила писмо с изискване за последващи действия по заключенията на одита и налагане на финансови корекции.
 
Българската страна е предоставила становище от 13 февруари 2013 г.

Златанова подчерта, че най-засегнати от евентуалната наказателна процедура ще са местните власти.

Тя бе категорична, че отговорните министри от кабинета на ГЕРБ не са предоставили "адекватни предварителни инструкции как да се прилагат правилата за обществени поръчки, които да покриват критериите на ЕК".

Според нея в началото на тази година ГЕРБ са крили надвисналия проблем с чисто предизборна цел.
Информацията била крита от нея и от ресорния министър на околната среда и водите и след встъпването в длъжност на сегашното правителство.

Тя е разпоредила отговорните органи да уведомят ЕК за промяна на практика и прилагане на одитен подход съгласно изискванията на Брюксел.

Вицепремиерът посочи, че ако се установи, че има разминаване на одитните доклади от българска страна и тези на ЕК в размер на над 10 000 евро по проект, то ще бъде сезирана и Eвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини