Изтича амнистията за незаконните строежи

Акцията по събаряне на незаконни постройки в митничарското село Ставри Димитрово. Сгради в чашките на язовири не подлежат на узаконяване

Амнистията за незаконните строежи изтича на 26 ноември, вторник следващата седмица. Всеки собственик на такъв строеж може да подаде заявление за издаване на акт за узаконяване до главния архитект на общината, на територията на която се намира недвижимият имот, в който е извършено незаконното строителство. В заявлението се посочват:

- трите имена и ЕГН;

- в качеството на какъв се иска узаконяване на строежа (собственик или лице с учредено право на строеж);

- данни относно имота (номер на УПИ (ПИ), площ, адрес);

- времето, през което е изградена незаконната постройка (право на узаконяване имат строежите построени без документи до 26.07.2003 г. );

- от кого е построен.

В едномесечен срок от подаване на заявлението служители от техническата служба при общината посещават строежа, извършват оглед, измерване, справки и др., в резултат, на което се съставя акт за констатиране на незаконното строителство. С него компетентния орган ще определи срок, в който следва да се представят набор от документи.

След като са представени всички документи, се прави проверка на предвидените от Закона предпоставки за издаване на акт за узаконяване. За да бъде издаден такъв акт, е необходимо предварително да се платят наложените глоби за извършеното незаконното строителство и държавни такси, които са в троен размер от сумата, която се дължи при издаване на разрешително за строеж.

При непредставяне на необходимите документи в определения срок или когато главният архитект прецени, че не са налице условията за узаконяване, той издава мотивиран отказ, съобщава го на заинтересуваните лица и уведомява ДНСК (или кмета на общината, в зависимост от категорията строеж) за прилагане на принудителни мерки по премахването му.

Мотивираният отказ на главния архитект може да се обжалва в 14-дневен срок пред началника на Регионалната дирекция по национален и строителен контрол. Ако той не уважи жалбата, има възможност за ново обжалване пред административния съд по местонахождение на имота.

Важно! Ако пропуснете срока - 26.11.2013-а, строежът ще подлежи на премахване, въпреки че отговаря на условията за узаконяване. Незаконните строежи, изградени след 26.07.2003 г., не могат да бъдат узаконени и подлежат на премахване.

Haskovo.net

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини