В МВР и НАП опънали ”чадър” над група за ДДС измами

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви в Пловдив, че в периода 2009 г. - 2012 г. МВР и НАП са осигурявали чадър на група, разследвана за укриване на близо 10 млн. лева от ДДС и пране на други 30 милиона лева.

По думите на главен комисар Лазаров, на групата, която е била разбита при спецоперация на 28 ноември, е оказвана протекция на най-високо равнище от страна на МВР и НАП, съобщиха Дарик и радио Пловдив. При акцията са задържани петима души - двама в София и по един във Варна, Пловдив и Крумово. По-късно те са пуснати от ареста под парична гаранция.

Светлозар Лазаров уточни, че „институционалният чадър” е покровителствал измамниците в периода 2009 – 2012 г.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов допълни, че е прилагана класическата схема за укриване на ДДС - фирмите са били регистрирани на името на клошар от Монтана, а незаконните  печалби са превеждани към други „офшорки” на Сейшелските острови, след  което връщани обратно като наглед легални инвестниции, с които са  придобивани дялове от други компании.  Попов бе категоричен, че операциите са били под „чадъра” на  високопоставени служители в МВР и НАП, които вече са обект на  разследване и то, по думите му, ще стигне до край.

"Именно те са крайната цел на операцията, а не използваните за прикритие  хора – „бушони”, които дори няма да бъдат преследвани, ако помогнат на  разследването", заяви окръжният прокурор на Пловдив.

Двете пловдивски фирми – „Набкос” и „Фрутико” са внасяли сухо мляко от ЕС, което продавали на мандри в цялата страна, укривайки с фалшиво фактуриране 2/3 от количествата, от което са успели да присвоят поне 10 милиона лева от ДДС. Освен това разследващите са по следите им за „изпирането” на други 30 милиона лева.  

"Това е само върхът на айсберга, тъй като разработките водят към още поне 30 други компании от цялата страна", добави наблюдаващият делото прокурор Галина Минчева.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини