Откриха Център за настаняване от семеен тип за деца в риск в кв.“Черноконево“


 

Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013
www.bgregio.eu
Инвестираме във Вашето бъдеще!
Проектът се финансира от Европейския фонд за
регионално развитие и 
от държавния бюджет на Република България

 

Вторият в община Димитровград Център за настаняване от семеен тип за деца в риск бе официално открит днес в кв.“Черноконево“. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Димитровград Иво Димов и гл. секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Клементина Върбанова.

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужи архиерейски наместник Георги Тодев.

Центърът е с капацитет за 14 деца с уврежданията от 3 до 18-годишна възраст. Едноетажната сграда е оборудвана по всички изисквания за достъпна среда, като площта е 565 кв.м са обособени трапезария, кът за отдих, кухненски бокс и три модула със спални помещения и санитарни възли.

Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗДТракийски строежи“ с водещ партьор „Геоком“.

На заключителна пресконференция днес екипът на проекта представи извършените дейности в 8 различни направления. Те са финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск“. Общата стойност на разработката е 656 824 лв. Началото на проекта бе дадено през декември 2011 година, две години по-късно е факт и самия център за деца в риск.

В началото на следващата година предстои набирането на персонал на центъра по друга оперативна програма и обучението му, обяви кметът на Димитровград Иво Димов. През това време от социалните служби ще започне набиране на потребители на центъра, като приоритет ще се даде на деца от община Димитровград, сподели директорът на РД „Социално подпомагане“ в Хасково Грета Иванова.

Гл.секретар в министерството на регионалното развитие Клементина Върбанова бе категорична, че обществото е длъжник на децата от социалните домове. По изискване те трябва да бъдат изведени от институции и да им бъдат създадени условия в среда, близка до семейната. 62 общини в България реализират такива центрове от семеен тип, а в Хасковска област броят им е четири.

 

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужи архиерейски наместник Георги Тодев.
На заключителна пресконференция днес екипът на проекта представи извършените дейности
Центърът е с капацитет за 14 деца с уврежданията от 3 до 18-годишна възраст.

Едноетажната сграда s площ 565 кв.м е оборудвана по всички изисквания за достъпна среда.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини