Мощна геомагнитна буря удари страната

Мощна геомагнитна буря над България са засекли учените между 18 и 21 ч българско време в събота вечерта.

Местният K-индекс в станция Панагюрище достигна бал 7, съобщи доц. д-р Борис Комитов, ръководител на центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Според него причината е била високата скорост на слънчевия вятър в момента - малко над 600 км/с. Това пък било резултат от действието на слънчева коронална дупка в геоефективна позиция (CH HSS-ефект), предаде АСН.

Нестабилната среднопланетарната геомагнитна обстановка през последното денонощие според учените ще се усети най-вече над полярните райони.

Геомагнитните бури оказват значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура в околоземния космос. Те могат предизвикат различни технологични аварии и смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници, техническата инфраструктура, включително за авиацията, електропреносната мрежа и комуникациите. Бурите оказват влияние върху индивидуалното и масово агресивно поведение, увеличава се и вероятността за пътно-транспортни произшествия. По правило по време на магнитна буря и малко след това зачестяват случаите на безпокойство и безсъние, инфаркти и инсулти.

В съботната вечер много старозгорци от различни квартали се оплакали от често прекъсване на интернет връзката, както и от минимален обхват на мобилните телефони и лоша връзка. В спешния център обаче не са забелязали обезпокоително увеличение на обажданията за различни сърдечно-съдови проблеми.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини