Шумахер се подобрява, но все още е в опасност, обявиха лекарите

Легендата във Формула 1 Михаел Шумахер и днес е в кома и се бори за живота си след ски инцидента във френските Алпи, отбелязва „Франс прес".

Лекуващите го доктори обявиха вчера, че не могат да дават категорични прогнози за състоянието на Шумахер.

Съпругата на Шуми Корина и децата му Джина-Мария и Мик останаха до леглото му цяла нощ. Също така малка група от поддръжници на пилота остана на бдение тази нощ до болницата в югоизточния френски град Гренобъл.

Източник, близък до разследването на инцидента в Мерибел , заяви за френската медия, че каската на Шумахер серазцепила на „две" след удар в камък.

Германският вестник „Билд", позовавайки се на спасител, съобщи, че счупената каска била „пълна с кръв".

Семейството на седемкратния световен шампион във Формула 1 изрази в съобщение благодарността си към докторите, които заявиха, че правят „всичко възможно, за да помогнат на Михаел", и също така семейството благодари за подкрепата по света.

Новината разтърси целия свят. Световни лидери, спортисти и други пожелаха чрез социалните мрежи и медии бързо възстановяване на Шуми.

Болницата, където се лекува Шумахер, обяви, че днес ще излезе с бюлетин за здравословното състояние на бившия пилот. Неврохирургът Стефан Шабарде, който оперира Шумахер, каза по-рано, че ще се предоставя информация само когато е необходимо.

Според докторите трябва да минат повече от 48 часа, за да могат да излязат с ясна диагноза за състоянието на Шумахер, който на 3 януари навършва 45 години.

Шумахер е в изкуствена кома с цел намаляване на температурата на тялото около 35 градуса, за да се предотвратят усложнения. Като не е в съзнание мозъкът му също е предпазен от звуци, светлина и други неща, за да него стимулират допълнително.

Лекарите обявиха, че работят час за час.

По-късно днес на пресконференция лекарите дадоха нова информация за състоянието му.

Пред десетки микрофони и засилен журналистически интерес директорът на болницата заяви, че тази сутрин Шумахер е билподложен на нов скенер и се забелязва леко подобрение.

Имаме няколко знака, които показват, че ситуацията е по-добре контролирана от вчера", допълни директорът. Един от лекарите заяви, че Шумахер е в относително стабилно състояние.

Лекарите подчертаха, че следващите часове си остават критични по отношение на стратегията. „Ситуацията е по-добре контролирана от вчера. Не можем да кажем, че той е извън опасност, обаче ние спечелихме малко време по отношение на развоя", добави професор Жан-Франсоа Пайе.

Шумахер е преминал през втора хирургическа интервенция вчера около 22 часа, обявиха лекарите. Операцията е продължила два часа. Според лекуващите го вътречерепното налягане се подобрява. Операцията е извършена, за да се отстрани хематом.

Професорът каза, че Шуми остава в кома. Според него могат много бързо да се подобрят нещата, но и могат много бързо да се усложнят, което означава, че "не можем да кажем, че сме победили".

"Ние сме тук, за да ви кажем какво се случи в последните 24 часа, но не можем да ви кажем какво ще се случи в бъдеще", подчерта професорът.

„Ситуацията все още е критична, но не е точно същата като вчера", каза той.

За момента лекарите не смятат да прехвърлят Шуми в Германия.

Лекуващите го съобщиха, че той все още има сериозен кръвоизлив и хематоми, до които не може да се достигне.

Междувременно лондонският неврохирург Кристофър Чандлър коментира, че увреждания на мозъка, сходни с тези на Михаел Шумахер, могат да достигнат своя пик след няколко дни.

Припомняме, в неделя легендата във Формула 1 получи контузия на главата, докато кара ски в Мерибел във френските Алпи. Въпреки предпазната каска е ударил главата си в камък.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини