“Вредни” ли са бабите за внуците?

Необходимостта от изкарването на пари не позволява на много от родителите да се грижат за своите деца. Една от алтернативите е детската градина, но много от децата боледуват твърде често и трябва да се търси друг изход. Най-евтиният (но не и най-добрият) вариант е те да бъдат поверени на бабите си.

Всеки човек си има свои възгледи за живота и съответно - свое мнение за възпитанието на детето. Ако между вас и вашата майка тези различия са незначителни, това означава, че ви е провървяло. Но ако вашата стратегия за общуване и възпитание на детето коренно се различава от стратегията на вашите родители или родителите на мъжа ви, те ще постъпват по свое усмотрение. А това означава, че детето трябва да се адаптира към принципно нова система от изисквания, наказания и поощрения.

В резултата на това то редовно ще се чувства несправедливо наказано, а всички заобикалящи го хора ще го смятат за разглезено. Ако детето обясни на баба си, че неговата майка го възпитава по различен начин, тя, разбира се, ще каже, че майка му нищо не разбира от живота. А това подкопава авторитета на родителите.


Ситуацията е още по-комплицирана, когато всичките три поколения живеят в един дом. Детето винаги усеща вътрешната йерархия в семейството и ако някой от възрастните, макар и минимално, претендира за лидерство, то това съществено подкопава авторитета на родителите. Детето смята, че родителите не могат да му осигурят пълноценна защита и не могат качествено да отстояват както своите, така неговите интереси. Именно поради тази причина то може да престане да им се подчинява.

В подобни условия няма нищо учудващо в това, че детето расте неуправляемо. Нали родителите нямат достатъчния авторитет, а тези, които го имат (възрастното поколение), обикновено не приемат отговорността за възпитанието на детето, утвърждавайки, че това е грижа на родителите – ситуация, която добре отговаря на определението “порочен кръг”.

Дори в семейството да няма подобни тежки ситуации, все пак съществуват явни   проблеми с взаимното разбиране. Известно е, че с възрастта хората стават по-меки и по-благи особено по отношение на децата. Бабата и дядото не са способни да изискват необходимата дисциплина и спазването на установените от тях забрани. Освен това възрастните хора често забравят или не обръщат достатъчно внимание на препоръките на своите деца. А това е твърде опасно в ситуациите, когато детето се нуждае от специална диета, страда от някакъв вид алергия и т.н.

Най-трудната и сложна ситуация е, когато детето има няколко баби и всяка го глези по свой начин. Никое дете не обича да бъде наказвано и възпитавано. Никое дете не обича и забраните. А всеки възрастен иска да бъде обичан от внуците, племенниците и т.н. Оказва се, че колкото повече възрастни има в семейството, толкова повече всеки от тях се опитва да угажда на детето вместо да се занимава с неговото възпитание. Или с две думи: “Много баби – хилаво бебе”.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини