София се готви за инвазия на плъхове и кърлежи

Заради необичайните за сезона температури вече са се показали и първите кърлежи

Необичайно високите за декември и януари температури застрашават столицата от увеличаване популацията на плъховете. Благоприятна среда за тяхното размножаване е именно наличието на подходящи убежища и обилна храна, съобщи БНР.

За една година женската може да роди над 50 малки. „Тяхната численост може да се увеличи многократно, ако бъдат оставени на спокойствие да съжителстват с хората. Борбата с тях е успешна, ако е постоянна и се води целогодишно", обясни Цезарина Илиева, главен експерт в Столичната регионална здравна инспекция.

Тя съветва гражданите да замрежват прозорците и да замазват пролуки около тръбите, защото това са тунелите и местата, през които гризачите преминават от едно място на друго. Също да се обърнат към специализираните фирми, които са регистрирани към Министерство на здравеопазването.

Предстои през пролетта експертите от Регионалната здравна инспекция да започнат масови обработки против гризачи в пространството на НДК. Оказва, се обаче, че проблеми създават предимно жилищните сгради в съседство, които не се контролират. „В тях не се извършват тези мероприятия и се получава мигриране на гризачите от едно място на друго. Администрациите, в случая и Столичната община, нямат физическия и финансов контрол върху частната собственост", поясни главният експерт в Столичната регионална здравна инспекция.

Илиева обяви още, че заради необичайните за сезона температури вече са се показали и първите кърлежи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини