Лидерът на българите в Крим: Гласувахме за Русия

снимка: "Фокус" / АФП

Изборът на Крим за присъединяване към Русия е исторически. Повечето от българите също избрахме този път, защото смятаме, че само така ще живеем спокойно. Повечето от българите в Крим са родени в Русия. Освен това имаше опасения, че ситуацията от Мейдана може да се пренесе и в Крим. Тогава фракциите, които свалиха правителството на Украйна, можеха да се свържат с различни крайно националистически и профашистки организации тук и да бъде застрашен сериозно мирът и стабилността“. Така коментира по телефона за Haskovo.net резултатите от референдума в Крим председателят на Българското дружество „Паисий Хилендарски“ в столицата Симферопол Иван Абажер.

По думите му референдумът е минал изключително спокойно и без никакви нарушения. Организацията на допитването е била на много високо ниво. Той опроверга тиражираните информации, включително и в български медии, че рекордният по гласоподаватели вот е бил манипулирани от извозени до Крим руски граждани. „Това няма как да се случи. Имаше много независими международни наблюдатели, а и ние – кримчани, не бихме позволили някой друг да решава вместо нас съдбата ни. Уверявам хората в България, че в неделя нямаше скришни работи в Крим“, каза още Абажер.

По отношение на конфликта между Русия и Украйна и българската позиция, Абажер даде пример: „Представете си, че на ринга се бият двамата братя Кличко, а баща им наблюдава отстрани, на чия страна би могъл да бъде той?“.

Според лидера на българите на полуострова е нормално в тази ситуация напрежението да се повиши. Той обаче се надява, че в крайна сметка дипломацията ще си проправи път за мирно излизане от конфликта.

Според официалната статистика в Крим живеят 1900 българи, според неофициалните данни обаче те са между 5 и 7 000.

На заседанието на ръководството на Българското дружество утре пред сънародниците ни на полуострова ще бъде представен официално и кмета на Тополовград Божин Божинов, който беше там като независим наблюдател. На срещата той ще предложи на българите от Крим да се заселят в сакарското градче, ако желаят. Според градоначалника има възможност те да бъдат настанени в общински жилища. Тогава ще стане ясно и дали има кримски българи, желаещи да се завърнат в старата родина.

Според наблюденията на Божинов допитването вчера е минало без сътресения и нарушения.

 

М. Манолова  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини