Откриха гравитационните вълни от Големия взрив (видео)

Гравитационните вълни генерират слабо, но отличително усукване в модела на поляризацията на космическия микровълнов фон, известен като B-режим.

Показаното тук е наблюдавания от телескопа при BICEP2 модел на B-режим, което е в съответствие с прогнозираните  първичните гравитационни вълни на модела.

Сегментите на линия показват силата на поляризацията и ориентацията на различни петна по небето. Червеното и синьото оцветяване показва степента на усукване съответно по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка.Credit: BICEP2 Collaboration 

Залезът зад BICEP2 и телескопът на Южния полюс.

Астрономите са открили първото пряко доказателство за теоретичното драматично разширяване на Вселената, което сочи, че "избухването" на Големия взрив е било преди 13,8 милиарда години. Ако новото проучване бъде потвърдено, откритието също така потвърждава съществуването на хипотетичните вълни в пространство - времето, познати като гравитационни вълни. Това ще даде на изследователите много по-добро разбиране на Големия взрив и непосредствените последици от него. 

"Ако се потвърди , това ще бъде най- важното откритие след откритието, че разширяването на Вселената се ускорява", казва Ави Льоб, астроном от Харвард, който не е член на изследователския екип. Неговите думи са цитирани от Space.com. Пред авторитетното издание той сравнява новото откритие с резултатите от наблюдението 1998 год., който разкри мистериозната тъмна енергия и спечели за трима изследователи Нобелова награда по физика за 2011 год.  

Екипът, ръководен от Джон Ковач от Центъра по астрофизика Харвард - Смитсониън, представи откритието в понеделник, 17 март. Резултатите са представени на престижното списание Nature. Nature пусна видео за откритието - първото пряко доказателство за съществуването на гравитационни вълни. Някои от специалистите по темата вече реагират възторжено на новината, наричайки откритието "първото значимо от времето на Айнщайн". 

Целият материал за "началото на всичко" - Големият взрив и първото директно доказателство, че точно така е било, както и за откриващата се възможност да се обединят в едно квантовата физика и теорията на относителността - тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини