На сесия: Спорове за ремонт на пространството под колоните на библиотеката

ОбС отхвърли предложението за промяна предназначението на част от имот публична общинска собственост

Общинският съвет в Димитровград отхвърли предложение за промяна на предназначение на част от имот публична общинска собственост, намиращ се под колоните на димитровградската библиотека.

Там има идея за преустройство на пространството, което се намира под колоните пред входа на Градска библиотека "П.Пенев". Тя е на ръководствата на Градска библиотеката, Историческия музей и Детски и младежки център, чийто вход се намира там.

Те настояват да се премести бялата метална ограда на библиотеката на челната страна на фасадата, а за Детския център да се оформи отделен вход. Намерението е мястото под колоните да стане привлекателно за учениците и младите хора, и там да бъде разположена арт галерия на открито, поясни кметът Иво Димов, който внася докладната. Затова се налага да се промени предназначението на имота.

Срещу идеята възрази председателят на комисията по култура в ОбС Христо Цветков.

"Не знам до колко е уместно да се преустройва това пространство и да се развива търговска дейност там, и дали са предвидени средства в бюджета?", попита Цветков. Той заяви още, че с въпросното предложение не е била запозната Комисията по култура и предложи на следващата сесия да се представи идеен проект, а вносителят да оттегли докладната си сега.

"Докладната не касае преместването на металната ограда пред входа на библиотеката, а промяна на предназначението на 15 кв.м. площ там, което в компетенциите на Общинския съвет", отговори градоначалникът. Той заяви още, че сега мястото е неугледно и неизползваемо.

Идеята е да се преместят металните решетки на фасадата на бившия дом на техниката

В хода на дебатите в залата стана ясно, че новите решетки за предната част на фасадата вече са поръчани и са на стойност от 1 500 лв. Средствата за реконструкцията - 3 000 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на ОП "Детски и младежки център", а в ремонта ще се включи ОП "Благоустрояване". От Общината имат намерение да са готови с преустройството на пространството до 7 май, когато в Димитровград ще се проведат Дните на поезията "П.Пенев".

В крайна сметка от 30 гласували съветници, 15 подкрепиха предложението за промяна на предназначението на имота, един гласува "Против", а 14 - "Въздържал се".

Спорното пространство под колоните срещу входа на Градска библиотека "П.Пенев"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини