Стефан Димитров с отворено писмо за МБАЛ "Св.Екатерина"

Стефан Димитров алармира в отворено писмо за положението на димитровградската МБАЛ "Св.Екатерина"

Отворено писмо до министър-председателя на Република България, до председателя на Народното събрание и до министъра на здравеопазването изпрати днес председателят на Общинския съвет Стефан Димитров, информираха от ОбС.

В него той настоява МБАЛ "Св.Екатерина" да бъде включена в списъка на болниците, които ще получат допълнително финансиране от държавата, тъй като е на прага на оцеляването си. Ето пълният текст на писмото:

ДО

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

42-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 Петдесет болници в страната ще получат допълнителни средства в размер на 6 милиона лева, което означава, че всяка от тях ще получи по близо 120 000 лв. Това са лечебни заведения, които отговарят на три критерия:  поне 40% от населените места в общината да са отдалечени минимум на 40 километра от областната болница; делът на възрастното население да е по-висок от средния за страната; безработицата да е над средната.

Списъкът с болниците, които ще получат допълнително финансиране от държавата, е изготвен от Национално сдружение на общините в Република България. Не са взети предвид обаче, редица лечебни заведения, които са на прага на оцеляването. Такава е и МБАЛ „Света Екатерина” – град Димитровград.

 Уважаеми госпожи и господа,

 В качеството си на председател на Общински съвет – Димитровград и от името на своите съграждани, изразявам категоричното си недоволство от факта, че само 50 болници в страната ще получат финансиране от държавата в размер на 6 милиона лева! Твърдо се обявявам против изготвения от НСОРБ списък, в който не попада МБАЛ „Света Екатерина” – град Димитровград! Настоявам болницата в Димитровград да бъде включена в него, а критериите за подбор на лечебните заведения да бъдат променени. Към момента МБАЛ „Света Екатерина” има значителни по размер задължения. Заплатите на медицинския персонал са твърде ниски, а условията на работа – неприемливи. Всичко това е факт заради липсата на финансов ресурс. Болницата се „бори” за своето оцеляване.

За три години и половина, по време на управлението на ПП ГЕРБ, бяха закрити 17 болници. Много градове и села останаха без достъп до адекватни медицински грижи.

През 2009 г. бюджетът на МБАЛ „Света Екатерина” бе намален с около 1 милион лева. Тя не попадна в нито един списък на министерството на здравеопазването за допълнително финансиране, нито за кандидатстване по ОП „Регионално развитие”. Предходното правителство водеше пагубна за община Димитровград и за страната политика в сферата на здравеопазването, нека и това на БСП не допуска същата грешка! В тази връзка, смятам, че е необмислено изказването на министър Таня Андреева, че „на седеммилионна България 400 болници са прекалено много”. Министерството на здравеопазването няма конкретни планове за закриване на болници, но г-жа Андреева твърди, че е предложила „редица мерки”, които да спестят финансов ресурс, за да не се стига до инфарктни ситуации в здравната система. От друга страна, доклад на световната здравна организация сочи, че постиженията на европейския регион в достигането на по-голяма продължителност на живота ще бъдат застрашени в случай, че икономическата и социалната криза бъдат съчетани с намаляване на разходите за здравеопазване и други услуги. В България се случва точно това.

Твърдо съм убеден, че политиката, която е водена досега в посока закриването на МБАЛ „Света Екатерина” не е проява на лично отношение към нашата община, но също така смятам, че болницата трябва да бъде стабилизирана, за да имат жителите ни достъп до навременни и адекватни медицински грижи.

Уважаеми госпожи и господа,

 Здравеопазването не е сферата, която трябва да ограничаваме откъм финансов ресурс. Залогът е твърде висок – човешкият живот!

Искаме да ви припомня, че в случай, че МБАЛ „Света Екатерина” не попадне в списъка за финансиране от държавата, последствията биха могли да бъдат пагубни. Населението на нашата община, което наброява над 61 436 души, ще остане без достъп до адекватни медицински грижи. Последиците от транспортирането на пациенти от Димитровград до болницата в Хасково, в някои случаи биха били фатални, което ще доведе до повишаване на смъртността в региона. А тогава кой ще поеме отговорността за загубените човешки животи?!

България е страна с отрицателен прираст, висока заболеваемост сред населението и недобра здравна култура. В тази връзка, държавата би следвало да води политика за подпомагане на здравеопазването, а не на ограничаване на финансовия ресурс и закриване на болнични заведения. Затова докажете, че като социално ангажирано правителство, вие милеете за жителите на тази страна! Не допускайте грешки, които ще струват много човешки животи!

  С уважение,

 СТЕФАН ДИМИТРОВ,

Председател на

Общински съвет - Димитровград

 

 

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини