Краматорск посреща украинските десантчици (видео)

Украински въздушнодесантни части се приземиха в източния град Краматорск, но се изтеглиха в авиобаза, след като бяха посрещнати враждебно от местните жители.

Военните пристигнали с два хеликоптера след като, както изглежда, е имало неуспешен опит на военен самолет да се приземи на летището. Входът на летището бил барикадиран от сепаратисти и техни симпатизанти.

Кореспондент на Ройтерс чул няколко изстрела в авиобазата - вероятно предупредителни, докато група от няколкостотин цивилни симпатизанти на сепаратистите се приближавала към входа на базата, предаде БТА.

До сблъсъци не се е стигнало. Украинските власти не съобщиха за жертви и пострадали за разлика от руски медии, които без да цитират източници, твърдят, че са убити поне четирима души.

По-рано украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск. 

На място обаче, генерал Крутов, командващ т.нар. антитерористична операция, каза, че се е сблъскал с враждебно отношение, докато се опитвал да разговаря с множеството.Тълпата викала "Долу ръцете от Донбас", напрежението нараснало и хората започнали да блъскат генерала, при което той и подчинените му се изтеглили в базата (във видеото).

Привърженици на федерализацията на Украйна се готвят в град Славянск за евентуално настъпление на командвани от Киев военни части, съобщи и.д. ръководител на градската администрация на Славянск Вячеслав Пономарьов, командир на батальона за самоотбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Близо до Луганск местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили, съобщи местната телевизия "Интер".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини