В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна

Русия, Украйна, САЩ и Европейският съюз се споразумяха да предприемат стъпки за „деескалиране” на кризата в Източна Украйна. Външните министри на страните проведоха четиристранни преговори в швейцарския град Женева. Анализатори смятат, че споразумението може да отложи икономическите санкции, които Западът се готвеше да наложи на Русия.
След преговорите в Женева, руският външен министър Сергей Лавров, украинският външен министър Андрей Дещица, американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън съобщиха, че са постигнали споразумение всички незаконни военни формирования в Украйна да бъдат разпуснати и всички, които окупират правителствени сгради да предадат оръжията си и да напуснат заетите от тях сгради.
Те добавиха, че ще споразумението предвижда още амнистия за всички антиправителствени протестиращи и предполага, че рускоезичните райони на Украйна може да получат повече автономност. Страните са се задължили още да се въздържат от всякаква форма на насилие, заплашване и провокационни действия.
Изпълняването на тези стъпки ще се следи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Мисията на организацията ще играе водеща роля в съдействието на украинските власти и местните общности за реализацията на мероприятия, които имат за цел да намалят напрежението в страната.
Президентът на САЩ Барак Обама определи споразумението като обещаващо, но заяви, че остават въпросите за това дали Москва ще използва своето влияние, което до по-рано упражняваше по „подривен начин”, за възстановяването на реда в Украйна.
„Не смятам, че можем да се сигурни за каквото и да е на този етап”, каза американският президент на брифинг в четвъртък вечерта. Той посочи, че ще има последствия за Русия, ако Вашингтон не види реално подобряване на ситуацията.
По-рано Лавров заяви, че в Украйна са необходими дългосрочни конституционни реформи, но в същото време той добави, че всички страни, участвали в преговорите в Женева, са се съгласили, че кризата трябва да се разреши от самите украинци. Руският министър също настоя, че страната му няма желание да изпрати военнослужещи в Украйна.
От своя страна Кери описа преговорите като резултатни, но подчерта, че думите трябва да бъдат превърнати в действия и ако Москва не демонстрира, че е сериозно ангажирана с понижаването на напрежението в Украйна, САЩ няма да имат друг избор, освен да наложат по-строги санкции. Американският дипломат каза, че САЩ очакват действащите власти в Украйна да започнат да осъществяват мерките, които бяха съгласувани на четиристранната среща в Женева, в следващите няколко дни.
След преговорите Дещица заяви: „Не сме съгласни с Русия за много неща,но днес постигнахме споразумение да положим съвместни усилия за започване на процес на деескалиране на ситуацията в Източна Украйна и Русия се ангажира да участва в този процес. Това ще бъде тест за Русия, дали тя наистина иска да покаже, че има желание да помогне за стабилността в тези региони”.
В свое изявление Аштън каза, че споразумението съдържа конкретни стъпки, които могат да бъдат незабавно приложени.
Междувременно, проруските активисти продължават да окупират административни сгради в Донецкия регион.
Един от техните лидери заяви, че те няма да напуснат, освен ако проевропейските демонстранти на киевския централен площад Независимост не разчистят своите лагери първи. „Ще видим какво ще направят те, преди да вземем своето решение тук”, каза Александър Захарченко.
Тази нощ напрежението в източните региони на Украйна остана високо. В село Сергеевка, на 17 километра от град Краматорск, подразделения на украинската армия са щурмували пост на местните активисти. По данни на местни жители, имало е престрелка и сред протестиращите има един ранен. Един от живущите в Сергеевка е казал, че дълго време над селото е кръжал военен хеликоптер, след което хора в черни униформи са започнали да стрелят. Автомобил на Бърза помощ е откарал един човек от мястото на сблъсъците.

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини