Европа одобри културния маршрут на проекта Атриум, в който е и Димитровград

Димитровград вече е част културния маршрут "Атриум", обяви кметът Иво Димов

Културният маршрут по проекта "Атриум - архитектура на тоталитарните режими на ХХ век" е одобрен от Съвета на Европа. Това съобщи на пресконференция днес кметът Иво Димов. Димитровград е част от този проект още от 2011 година, а в него влизат още 18 държави от Югоизточна Европа. Целта му е да привлече туристи, които да разглеждат архитектурата на бившите социалистически държави.

Кметът благодари на целия екип, помогнал за реализирането на проекта и на предходната администрация в лицето на бившия кмет Стефан Димитров, която е започнала разработката.

"Димитровград влиза в един културен маршрут, който тепърва ще дава резултати. Ако си мислим, че от утре ще дойдат японци и ще щъкат из града - това не е реално. Чака ни много работа", заяви градоначалникът.

Той добави, че града ни трябва да се възползва от този шанс и да развива потенциала си като културна дестинация. Според Димов, тепърва трябва да градим имидж, както и да рекламираме града си пред света.

Димов каза още, че предстои градското пространство да се насити с атракции, но засега не е ясно точно какви точно. Ще се мисли и за подобряване външния вид на сградите в централна градска част. За техния ремонт ще се търсят средства по програмата "Региони в растеж", когато станат ясни критериите. Важно, според кмета ще бъде и подобряване на връзките с другите общини, членове на Асоциация "Атриум". В нея, освен Димитровград, другият български град е София. Предстои и приемането на нови градове.

Кметът Иво Димов и Жени Александрова, която е част от екипа по проекта Атриум, показаха логото на новия туристически маршрут

Част от проекта "Атриум" в Димитровград са централната градска алея бул. „България" и парк "Марица", архитектурния комплекс край читалище „Христо Ботев" на бул. "Трети март" и парк „Пеньо Пенев".

Одобреният културен маршрут и сертификат ще бъдат защитавани на всеки три години пред Съвета на Европа, поясни Жени Александрова, част от екипа по проекта Атриум. Тя показа и логото на новия маршрут.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини