Освободиха "Духа на химията" в димитровградска гимназия

Дефиле “Избрано от магията на химията" се проведе днес в Химическата гимназия

Професионална гимназия по химични и хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград днес бе домакин на традиционната общинска инициатива Дефиле “Избрано от магията на химията”.

То е посветено на химията – науката вълшебница, която създава “елексири” на живота и на младостта. В седмия му формат заявка за участие дадоха четири общински училища – ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Васил Левски” – с. Ябълково, ОУ „Пенчо Славейков” иОУ “Св. Св.Кирил и Методий”. В последния момент обаче се оказа, че отборът на ОУ “Пенчо Славейков” е възпрепятстван да участва.

Седмото издание на дефилето започна с освобождаване на “Духа на химията”. Самото състезанието протече на два етапа. В първия етап отборите трябваше сами да изберат с какво да се представят. Оказа се, че всички са подготвили презентации, като отборът на ОУ “Св. Св.Кирил и Методий” направи и химически експеримент като демонстрация.

Във втория, практическия кръг, отборите извършиха ефектни химични експерименти и показаха много добри умения. По традиция, преди да започне този кръг ученици от химическата гимназия съветват по-малките химици как да работят правилно в импровизираната химическа лаборатория.

Във времето, през което журито обсъждаше получените резултати, присъстващите в зала Асен Златаров имаха възможност да чуят радиопредаване, посветено на професиите, както и да научат какви специалности предлага гимназията за следващата учебна година. И тъй като в ПГХХТ са убедени, че “Пътят на професионалиста започва от тук”, домакините демонстрираха завидни умения при осъществяването на два химически експеримента. Също така TV „Химията” обяви конкурс за репортаж, рисунка, клип или презентация на тема „Училище на бъдещето”.

Победител в седмото дефиле “Избрано от магията на химията” стана отборът на ОУ „Алеко Константинов”, като за втора поредна година е носител на приза.

По традиция инициативата приключи с кетъринг, подготвен от участниците в клуб „Работилница за здраве”, както и импровизирано козметично студио.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини