Наплив при откриването на изложбата за библията в димитровградския музей

Кметът Иво Димов откри изложбата за библията и получи екземпляр от нея от Щефан Пилц

При голям интерес днес в една от залите на Историческия музей в Димитровград бе открита изложбата, посветена на най-старата книга в света и най- отпечатваната -Бибилията.

Експозицията е собственост на семейството на книготърговеца, живеещ в България Щефан Пилц, който присъства на откриването днес. Пилц разказа, че Димитровград е 21-ия град, в който гостува изложбата. Според статистика от края на 2013 година, Библията или части от нея са били преведени на 2 871 езика.

Проявата уважи и кметът Иво Димов, който получи от Пилц издание на библията. Както писахме, в Димитровград е изложено най-малкото в света издание на святото писание, което посетителите могат да видят с микроскоп.

Освен това, димитровградчани могат да видят библия, издадена на езика на ескимосите, както и най-старото Цариградско издание у нас от 1871 година.

На точно копие на печатната машина от 15 век, на която за пръв път се отпечатва библията на латински език, посетителите могат да получат псалм.

Макети на Скинията, Кивота на Завета, Ноевия ковчег също предизвикват интерес. Изложбата ще остане в Димитровград до 1 май. Докато е тук сътрудници на семейство Пилц могат да разкажат интересни факти за библията на посетителите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Откриването на изложбата
Копие на печатна машина от 15 век е изложено в музея
Сътрудници на семейство Пилц разказват на посетителите върху какви пергаменти е била отпечатвана библията
Щефан Пилц показва издание на библията на езика на ескимосите
Библията на езика на ескимосите
Макети от мважни моменти от светата книга показва изложбата
Най-малката библия в света може да се види само с микроскоп

Най-старото българско издание на библията в изложбата е от 1871 година

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини