20 °C

Харчим по 6 лева за култура годишно

Българските домакинства отделят средно по 6 лева годишно за театър, кино и концерти. Това показват данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата. Социологическото проучване обхваща цялата творческа индустрия за периода 2008-2012 г.
Софиянци отделят двойно повече пари за кино и театър, като от семейният бюджет се харчат по 13 лв. на година, сочи изследването. Данните показват, че през 2011 г. 4 086 000 души не са посещавали кино
За София резултатът за същия период е по-нисък - малко под 50 на сто.
“Това се дължи на концентрацията на киносалони основно в столицата”, каза Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата. Тя допълни, че една от причините е, че само в 15 града има киносалони. За такси за телевизия и радио обаче разходите на домакинствата в столицата възлизат на 96 лв. през 2008 г. и стигат до 107 лв. през 2012 г.
Средно едно домакинство в страната годишно е отделило за книги 14 лв. през 2008 г., докато през 2012 г. са се увеличили на 17 лв. Софиянци пък харчат по около 26 лв. годишно за литература “Над 50% от хората не са прочели нито една книга през последните 6 месеца”, припомни Андреева.
“За мен инвестициите в култура не са просто финансиране на удоволствие, а инвестиции в икономическото развитие на града, каза при представянето на проучването кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че София се очертава като национален център на културните и творчески индустрии. По думите й всяка десета организация или предприятие в столицата е предприятие на творческата икономика

Източник: http://www.monitor.bg

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини