Над 60 ордена „За храброст” пази Историческият музей в Хасково

Над 60 екземпляра от оцелелия повече от век орден „За храброст” се пазят в хасковския Исторически музей. От 17 часа тази вечер в залата за временни експозиции бяха показани част от тях, а изложбата бе гвоздеят на културната институция за Европейската нощ на музеите. Тази нощ той ще бъде отворен до 1 след полунощ.

Експозицията бе открита с изпълнение на мажоретен състав „Хасково” с ръководител Елена Попова. Поздравителен адрес от областния управител Кадир Исов прочете заместникът на губернатора Иван Станчев. Присъстваха и неколцина граждани, тук бе бившият икономически министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, неколцина общински съветници.

Орденът, в началото наричан „Кръст за храброст”, е учреден с указ на княз Александър Батенберт на 1 януари 1880 година. По-късно, през 1948 година той е преименуван на орден „За храброст”, а кръстът е заменен с петолъчка и лъвче. Разбираемо най-много кръстове за храброст са получавани до Втората световна война, а в хасковския музей се пазят десетки от Балканската, Първата световна, дори няколко от Сръбско-българската, в която не са участвали много войници от региона. Повечето от кръстовете за храброст са били връчвани направо на бойното поле, под грохота на оръдията.

Малко по-късно от кръста „За храброст” е учреден и медал „За Освобождението”. От тях също се съхраняват доста екземпляри, останали от местни поборници и опълченци.

В цялата история на Третата българска държава са оцелели само два ордена – „За храброст” и „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”. Разбира  се, по времето на тоталитаризма Солунските братя остават без „свети” пред имената. Премахнати са и всички династически и християнски символи.

Освен военните отличия, в експозицията са включени и много граждански. Показани са редица международни, индустриални и трудови отличителни знаци.

Тодор Кръшков

Кръстът "За храброст"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини