25 гълъба на мира отбелязаха четвърт век от Майските събития в Джебел

Гълъбите

     Млади джебелчани пуснаха днес във небето над родния си град 25 гълъба символизиращи навършването на четвърт век от Майските събития, довели до надигането на всенародно недоволство срещу тоталитарния режим в България. Заедно с птиците към небето полетяха и сини балони с логото на Движението за права и свободи.

  Така бе сложено начало на митинга, с който бе отбелязан Деня на Джебел и годишнината от трагичните събития от 1989 г..Паметта на жертвите бе почетена с молитва от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на загиналите миньори в град Сома,Република Турция.

Сред участниците и ораторите бяха председателят на Централния съвет и на парламентарната група на ДПС Лютви Местан,зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов,водачът на листата на ДПС за Европарламента Филиз Хюсменова,подгласника й Неджми Али,министри,зам.-министри,депутати,кметове на общини.Сред гостите бе вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Ахмед Келоолу,председателя на изселническата организация Балгьоч Юксел Йозкан,лидери на сдружения на джебелчани в южната ни съседка,пратеници на побратимени общини.

   Според организаторите на 19 май 1989 г. се провежда най-вълнуващата протестна акция срещу нарушените права на турците в България.Това е мирен протест срещу държавния терор в защита на език и вяра.В резултат на т.нар.Възродителен процес десетки са убити,хиляди са интернирани,половин милион емигрират в чужбина,20 000 джебелчани са принудени да напуснат родното си място.Започват демократичните промени.Присъстващите се обединиха около мнението,че сега на 25 май ще получат нови възможности ,като изберат свои представители в Европарламента.

   Мир да има по целия свят.С тези думи се обърна към множеството кметът на Джебел и председател на Областния съвет на ДПС Бахри Юмер.Той каза,че гълъбите са символ на годишнината и са от голямо значение за тези които са преживели събитията от май 1989 г.Те бяха най-тежки в целия ни живот,припомни си Бахри Юмер.Той посочи,че много политзатворници,заедно с основателя на ДПС и почетен лидер Ахмед Доган изпращат от затвора призив да се излезе на всенароден протест на 22 май 1989 г..Джебел изпреварва всички.Погребението на пребития до смърт батко Местан прераства в изблик на народното недоволство. Ние бяхме първи. Вълната помете Берлинската стена,припомни още Бахри Юмер.Демократичните промени започнаха от Джебел,подчерта ораторът.Той отбеляза,че днес е празник на младежта и спорта и пожела на южните ни съседи добри дни.

 Областният лидер припомни за опити на бивш вътрешен министър да сплаши с гавази хората дори в молитвените домове,за друг политик който призовавал „Циганите на сапун,турците на нож”. Демокрацията е много далеч,докато има такива политици,заключи Бахри Юмер. Той каза,че днес тя отново се усеща. За джебелчани се очакват нови пътища като за Душинково,Слънчоглед, Китка,водоснабдяване на махали,обновен стадион в града. Предстои пускането на съвсем нова административна сграда и обслужване на „едно гише”. Работим за да превърнем Джебел в балнеоложки център,отбеляза още Бахри Юмер.

 Вицеконсулът на Република Турция Ахмед Келоолу благодари за изказаните съболезнования за жертвите в Сома.Той приветства присъстващите с празника.

  В приветствието си Гюрай Джем от дружеството на джебелските изселници в Бурса отбеляза ,че ДПС винаги е било богатство за България. Колкото по силно е Движението,толкова по стабилна е България,каза гостът.

 Председателят на Балгьоч Юксел Йозкан изрази надежда, че черната страница в българската история ще бъде затворена.За това обаче, тези мрачни събития трябва да влязат в българските учебници по история.Той призова да се гласува за ДПС.

Хюсеин Коджаман представляващ джебелчани в Измир поиска от кабинета „Орешарски” отварянето на консулство в турския град.

 В словото си лидерът на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, който е и кандидат за евродепутат,посочи,че в ДПС младостта принадлежи на  бъдещето, а на настоящето.Можеше ли някой да повярва,че Илхан който 10 г.лепеше плакати по митингите,днес ще стои до такъв политик като Лютви Местан,каза ораторът.Днес се чува гласът на Джебел в националния парламент.Трябва да се чуе и в Европейският,заключи Кючюк.

Кандидатът за евродепутат Искра Михайлова заяви,че Джебел изпраща послание към Европа.Джебел знае какво е демокрация и какво е да се борим за нея.

  Водачката на листата на ДПС за евровота Филиз Хюсменова посочи ,че днес хората на Джебел искат спокоен живот,равноправие и толерантност.Те искат гарант за това и разчитат на ДПС.Колкото сме по-силни в България,толкова по силни ще бъдем в Европа,посочи Хюсменова.

  Зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов заяви,че т.нар.Възродителен процес,застигнал джебелчани е имал своите корени в т.нар.кръстилка през 1913 г.над помаците.Тези събития няма да ги срещнете в историческите учебници.В България има двоен стандарт към историята,обобщи Имамов.

След приключването на митинга официалните лица връчиха наградите на участниците във футболния турнир и другите спортни състезания за купата на Джебел.

Музикалната програма бе отменена поради траур за загиналите в Сома миньори.

Георги Кулов

Посрещането
Цвете за госта
Молитвата
Наградите
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини