Зам.-шефът на митница Свиленград хванат по сигнал на DEA

Задържаният за наркотрафик зам.-шеф на митница Свиленград е заемал поста безпроблемно при няколко правителства. Той е заловен по сигнал на DEA.

Вчера Георги Георгиев беше арестуван  при спецоперация на прокуратурата и ДАНС с 1,5 кг амфетамини в служебната си кола. Съобщено бе, че той е бил уличен със СРС-та по разследване за трансграничен трафик на наркотици. 

Георгиев започва работа в системата на митниците от 1995-1996 г., от 1999 г. е несменяем зам.-началник, а последните две години, до февруари, бе и временен шеф.

През 2012 г. тогавашният шеф на агенцията Ваньо Танов заплаши с разформироване свиленградската митница, след като няколко служители бяха хванати с подкупи и уволнени. Всички служители бяха подложени на тест за лоялност. Георгиев бе един от малкото, които го издържаха.

Негови колеги обаче коментираха, че той беше един от задържаните при операция на границата на 30 юни 2011-а, макар по-късно да бе пуснат и да не му бяха повдигнати никакви обвинения. Тогава при акция на МВР ГКПП-Капитан Андреево бе затворен, а цялата смяна полицаи и митничари - обискирани.

По неофициална информация преди два месеца американската служба за борба с наркотиците DEA е изпратила до ДАНС искане да потвърди оперативни данни за действащ наркоканал, съобщи "24 часа". Според информацията той тръгвал от Турция и през България и Сърбия стигал до западноевропейски държави. Митничарят помагал на международните трафиканти.

В последния месец той е бил следен и подслушван, за да бъдат събрани доказателства.

Случаят със зам.-директора на митница "Свиленград" не ми звучи логично, защото не разбирам как той ще реализира това нещо, няма друг такъв случай, това е прецедент, коментира пред Нова ТВ депутатът от БСП Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите. 

Вчера успях да поговоря с хора, които работят на митница „Свиленград” и общо взето мнението за шефа им е, че е изключително качествен митничар, дългогодишен. Никога не е искал да става директор на самата митница, предлагали са му”, допълни той.

По думите му било логично да го хванат с пари, някакви цигари или друго, но с наркотик – там вече се влизало в друга схема. Кадиев призова да има прозрачност в такива случаи, защото иначе остават съмненията за прикриване.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини