Над 2000 българки с гърмящи импланти

Над 2000 жени в България носят имплантите на френската фирма PIP, повече популярни като "гърмящите" импланти. Много от тях вероятно дори не знаят, че те са пълни с несертифициран гел, забранен за производство и продажба от 4 години. Това заяви на брифинг пред журналисти в София френският адвокат Оливие Ометра.

Аферата с опасните импланти е от 2010 година, когато френската институция за санитарен контрол установява, че PIP използва за своите импланти несертифициран гел.

Фирмата производител е била длъжна да използва точно определен гел, но в името на по-големите печалби е направила компромис с качеството на продукта, като използвала индустриален гел. Всъщност, неправомерно използваният гел предизвиква най-често скъсване на импланта и би могъл да увреди тъканта. Поради това през март 2010 г. френският контролен орган забранил разпространението на тези импланти в търговската мрежа. Произнесени са съдебни решения и срещу немската сертифицираща фирма TÜV Rheinland, която е контролирала качеството на произвежданите продукти.Оказва се, че сертификаторът е осъществил само формален контрол на имплантите на базата на чисто техническата документация.

До онзи момент PIP е продала над 1 млн. импланти в 65 държави, включително и в България, като над 400 000 жени са ги използвали.

След като случаят придобива публичност, жените, които са използвали тези импланти, са изправени пред множество въпроси. Опасни ли са имплантите? Трябва ли да ги премахна, за да си сложа такива, които не са вредни? Кой ще плати, ще получа ли обезщетение?

Адвокат Ометра коментира, че доскоро е било трудно да се даде отговор на тези въпроси, тъй като PIP е в съдебна ликвидация от 2010 година. Това означава, че при осъдително решение ръководителите не са били способни да заплатят обезщетение на пострадалите пациентки.

Към момента обаче във Франция вече са излезли съдебни решения и пострадалите българки също могат да предявят искове за обезщетение пред френските съдилища.

Българските пациентки много лесно могат да влязат в контакт с френските адвокати, с помощта на българския им партньор адвокат Камен Чолов. Ометра обясни, че единствените документи, които са необходими, за да се включат пациентките, е документ за самоличност и документ, с който да докажат, че имат поставени импланти от производителя PIP.

Те обаче трябва много бързо за реагират, тъй като адвокатите искат да съберат цялата документация до 4 юли.

Пациентките могат да искат обезщетение за всякакви щети, претърпени от тях - морални, стрес, тревога, естетически щети, загуба на средства. Обезщетението не може да бъде по-малко от 3000 евро, като пациентките могат да получат обезщетение и между 8 000 и 15 000 евро.

Към момента 60 български пациентки са упълномощили адвокатите да ги представляват по делото.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини