Жена си поръча некролог заради високи сметки за парно

Пловдивчанка ще си поръча некролози със собствената си снимка и име, за да се раздели с ЕВН. Медицинската сестра Евтимия Здравкова е стигнала до нестандартната проява на протест след 15-годишна битка с „Топлофикация”, която води без успех, съобщи "Марица".

Преди да разлепи некролозите си, г-жа Здравкова е решила да си извади медицинско от психодиспансера, че не се води на отчет. Това ще бъде застраховка, че ЕВН няма да заведе и срещу нея дело за принудително вкарване в психиатрия, както това се случи с Михаил Алексиев. Медсестрата дори иска заедно с Алексиев да основат дружество, което да помага на хора, изпаднали в тяхното положение.

Сагата на Евтимия Здравкова започва през 1989 г. По това време тя живее със семейството си в блок 310 в ЖР „Тракия”. Съпругът , известният художник Здравко Томов, се разболява от рак. Медицинската сестра прави всичко възможно, за да намери лечение. Прибягва до терапията на Продан Христов, а лекарствата изписва от Австрия. Целият финансов ресурс на семейството отива за лечението. Евтимия започва да реже от семейния бюджет всички излишни разходи. Решава, че ще пести и от отопление. Купува печка и дърва, като преди това уведомява „Топлофикация”, че иска да спрат парното. Радиаторите са запечатани с двустранен протокол. Няколко години по-късно, когато се въвеждат топломерите, тя вика фирма да отрежат радиаторите. На фирмата плаща по-скъпо, отколкото струват чугунените радиатори, предадени като старо желязо. В апартамента остават единствено тръбите на парното.

Междувременно Здравко Томов издъхва от тежката болест. Евтимия прехвърля партидата за парното на свое име, за да бъде коректна. Оттогава започват да я преследват непрекъснато за неплатени сметки. Адвокатът казва, че е по-разумно да не го прави, но тя държи да е изрядна.

Вдовицата е изумена, когато получава известие от частния съдебен изпълнител Величко Апостолов. Отива веднага в кантората му. Недоумява защо ЕВН не са уведомили първо нея за просрочените задължения, а това става чак когато се стигне до ЧСИ. По тази причина за неплатена сметка от 358 лева за такса за тръбите в момента Здравкова дължи 1350 лева - с начислените всички съдебни такси и лихви за просрочие.

Бях втрещена, когато в кантората на Апостолов видях пълна справка за цялото ми семейство, сякаш се намирах в полицията, разказва вдовицата. Родът е проучен до девето коляно, а срещу името на всичките близки - баща, майка, съпруг, брат, брат, пише „починал”. Това не е поименик, а поменик, възмущава се Здравкова.

Жената е категорична, че иска да плаща, но само за услуга, която е получила. Не може да разбере как така за тръбите за парното в апартамента си един месец получава сметка от 16 лева, друг 37. Настоява от ЕВН да предоставят информация какво е точното количество топлинна енергия, за което трябва да плати. В същото време съседките от горния и от долния апартамент казвали, че през зимата се местят да живеят в стаята, в която тя пали печка, защото и техните помещения са по-топли. Излиза, че аз грея абонатите на ЕВН, заключава Евтимия Здравкова.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини