Китай създава изкуствени острови

Китай е започнал да изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море в района на спорните острови Спратли, съобщи агенция  Блумбърг, цитирайки Еухенио Бино-Онон, кмет на филипинската община  Калаян, предаде БГНЕС.

По неговите думи островите се създават по модела на изкуствения архипелаг "Палм" в Дубай. Според Бито-Онон интензивното изграждане на  тези изкуствени острови ще позволи на Пекин да контролира напълно  Южнокитайско море.

Параселските острови и архипелагът Спратли са обект  на претенции в шест държави – Виетнам, Китай, Тайван, Малайзия,  Филипините и Бруней. Важни са за тях, тъй като през тези води преминават  най-оживените морски пътища и районът на островите е богат на залежи от  петрол и природен газ.

През 2012 г. китайски военни кораби установиха  контрол върху спорния архипелаг Скарбъро Шол, който до тогава  принадлежеше на Филипините. През май едва не се стигна до война между  Китай и Виетнам, след като Пекин разположи петролна платформа във води,  за които претендира Ханой.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини