Учените възпроизведоха на Земята взрив на свръхнова

Учени от Швейцария, САЩ, Великобритания, Япония и Франция нагряха с три лазера въглеродно влакно, поставено в камера с разреден газ, до температура милиони градуси. Така изследователите имитираха условията, възникващи при взрив на свръхнова звезда.

Влакното накрая се нагряло до такава степен, че се взривило. Заедно с това се появила ударна вълна, преминаваща през мрежа, която имитирала плътните облаци около звездата. В резултат възникнала геометрия, подобна на тази, която се получава при взрив на свръхнова в Космоса.

В отсъствието на преграда за равномерно разпределяне на ударната вълна от взрива на свръхновата (въглеродното влакно) учените успели да наблюдават завихряне, подобно на това, което се вижда на снимките на Касиопея А.

Касиопея А е остатък от свръхнова в съзвездие Касиопея, взривила се на около 11 хиляди светлинни години от нас. Разширяващото се вещество, остатък от свръхновата, сега има размер около 10 светлинни години.

В експеримента, както и в Космоса, турбулентността в плазма усилва магнитното поле от взрива.

Така авторите на изследването за първи път успели в лаборатория да възпроизведат турбулентната структура, която се образува след взрив на свръхнова. В бъдеще това ще позволи на специалистите да провеждат компактни наземни експерименти, имитиращи процесите, които протичат в космически мащаби.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини