Саакашвили: И в Грузия бяха взривени газопроводи

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили заяви, че почеркът на Владимир Путин не се променя, в Грузия, също като в Украйна, са били взривявани газопроводи.
Саакашвили сравни вчерашния взрив на газопровода в Полтавска област в централната част на Украйна със събитията в Грузия през 2005 г., предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".

Той припомни, че през януари 2005 г. газопроводът, по който Грузия бе снабдявана с руски газ, а също така и главната електропреносна линия, са били взривени от „неизвестни терористи”. В резултат няколко района в Грузия се оказаха на студено и тъмно в рекордно студена зима.

"В резултат на тази диверсия на Русия се получи съвършено противоположен резултат на този, който Путин се надяваше да получим. Преустроихме си енергийната система, така че да не зависим повече от ненадеждния съсед”, написа Саакашвили във „Фейсбук”.

Газопроводът в Украйна, който се взриви, захранва Европа с руски газ. Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков също заяви, че взривът е саботаж на Москва.

Министърът на енергетиката Юрий Продан отбеляза, че случилото се не е първият опит за терористично нападение срещу тръбопроводи.

Руската част от газопровода се управлява от "Газпром", а украинската – от "Укртрансгаз". От "Газпром" заявиха, че руските газови доставки през Украйна за Европа не са засегнати след взрива, тъй като газът се подава по паралелен тръбопровод.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини