51% от компютърната мощност за генериране на биткоини е в ръцете на една организация

За първи път от съществуването на виртуалната валута Bitcoin, един субект вече може продължително време да осигурява повече от половината изчислителна мощност на цялата  мрежа, необходима за генерирането на нови цифрови монети.

Вече на няколко пъти мощността за генериране на Bitcoin валута бе концентрирана в ръцете на една и съща организация и аналитиците се безпокоят, че тази ситуация може да навреди на едно от базовите преимущества на Bitcoin - децентрализацията, както и да повлияе върху цената на цифровата валута.

За първи път подобна ситуация бе регистрирана на 3-ти юи тази година, когато в продължение на 12 часа за генериране на Bitcoin монети са използвани 51% от изчислителната мощност на цялата мрежа. Тези внушителни резултати принадлежат на пула GHash, който се позиционира като лидер сред подобните структури. Специалистите са обезпокоени от това, че с тези мощни ресурси един субект може да контролира работата на цялата мрежа и да извършва най-различни действия, като например може спекулативно да се работи за по-високи комисионни за осъществяване на транзакции и да се атакува самата мрежа.

Към настоящия момент няма доказателства, че пулът GHash действително използва доминиращото си положение за користни цели.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини