Днес е Ден на траур за жертвите на потопа

Официално загиналите от водната стихия във Варна са 11, в Добрич един човек загуби живота си.

23 юни е обявен за ден на национален траур след трагедията, сполетяла Варна и Добрич. Потопът отне живота на 11 души в морската столица. В Добрич наводненията причиниха смъртта на един човек. Природната стихия потопи в скръб цялата страна, а голяма част от обществените инициативи са отменени.

В понеделник и вторник остават затворени училищата, детските градини и яслите в района на кв. „Аспарухово”. Неучебните дни ще бъдат използвани за почистване и дезинфекция на сградите. В деня на траур ще продължат възстановителните действия в най-засегнатите места. Очаква се да тръгне и проверката на щетите след стихията.

От 11:00 часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Във много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите. 

На този етап няма дори приблизителна информация каква е стойността на разрушенията. От правителството вече съобщиха, че ще отпуснат по 325 лв. еднократна помощ на пострадалите домакинства.

Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "из ведро" и "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби". Пострадалите бяха в шок.

Стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини