Порои и градушки убиха плодовете и зеленчуците

Порои и градушки са ударили почти всички овощни и зеленчукови градини. Положението е трагично, разказа Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители в България. Проблемите при нас са много по-сериозни, отколкото при зърното, но отново ние сме на опашката и никой не ни обръща внимание, заяви той.

Според него в последните две седмици градушките са били страшни и насажденията по масивите, в които няма система за борба с ледените късове, са почти напълно унищожени. Няма овошки, които да са пожалени, каза Цеков. Тепърва ще стане ясно какви точно са пораженията и какви ще са помощите, на които могат да разчитат земеделците.

Днес на консултативен съвет по зърното ще стане ясно и колко са заявените пропаднали ниви до момента. По данни на земеделското министерство към петък подадените протоколи за съсипана реколта са били за 250 000 декара ниви. Това е около 2% от общите площи, засети с пшеница, които са 11,7 млн. дка в страната, каза Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него не всички от заявените площи са 100% унищожени. В момента се сформират комисии, които ще установяват на място какви са пораженията върху площите и дали заявеното в протоколите е вярно, казаха от земеделското министерство.

Експерти заявиха, че в момента големите арендатори имат огромен икономически интерес да заявяват пропаднали площи, за да не плащат след това аренда на собствениците на нивите.

Действително има много пропаднали площи основно в Източна България, но има и масиви, които са в много добро състояние, обясни Вукодинов. Очакваме намаление от 10-20% на реколтата спрямо най-оптимистичните прогнози и вероятно ще бъдат прибрани около 4 млн. тона пшеница, допълни той. Според него, ако жътвата не бъде прекъсвана от дъждове, не се очаква и влошаване на качеството, но себестойността на продукцията със сигурност ще е по-висока. Цените на пшеницата на световните борси към момента са около 175 евро (350 лв.) за тон.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини