Земята продължава да се затопля

Миналата година е била една от най-топлите, откакто се води статистика, като парниковите газове са достигнали рекордни нива, а антарктическият лед е продължил да се топи, предаде АФП, позовавайки се на годишния доклад за климата, съставен с данни от 57 държави.
Годишният доклад за климата, публикуван в бюлетина на Американското метеорологично дружество, обединява данни и климатични явления от предишната година, събрани с участието на 425 учени от 57 държави.
"Наблюденията потвърждават това, което констатират учените от повече от 10 години - планетата ни се затопля" - каза представител на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.
2013 г. е била най-топлата в Австралия, на второ място по високи температури е Аржентина и на трето е Нова Зеландия.
Повърхностните температури на океаните също са се повишили и 2013 г. влиза в класацията на 10-те най-горещи.
В Арктика годината е била седмата най-топла, откакто се води статистика от началото на 20-и век. Нивото на арктическия лед е на шесто място за най-ниско ниво от 1979 г., откакто има спътникови наблюдения.
Общото ниво на водите се е покачило с 3 мм миналата година - постоянен ритъм от 20 години.
Парниковите газове са продължили да се повишават през 2013 г., поставяйки нов рекорд. За пръв път концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е надхвърлила нивото от 400 частици на милион по данни на обсерваторията Мауна Лоа на Хавай.
Подобно ниво беше отчетено още през пролетта на 2012 г. в Арктика.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини