Невидимата Сердика

Невидимата Сердика“ е безплатно приложение за мобилни устройства (на iOS и Android), което дава възможност на потребителите да научат повече за няикои от най-впечатляващите исторически и архитектурни обекти в София посредством изображения, видео материали, 3D модели, интересни истории и легенди. То предалага информация, различна от стандартните статии в пътеводителите. Източници за по-голямата част от съдържанието към обектите тук са стари книги и поместените в тях гравюри, изображения, чертежи и пр.

Приложението е разработено от Студентското общество за компютърно изкуство (СОКИ) по идея на фондация НАБИС и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Към всеки от обектите в него има свързани линкове, които водят потребителите към Сводния каталог НАБИС. Така най-бързо и удобно могат да бъдат намерени книги и други публикации за избраните исторически и туристически забележителности. Приложението е полезно не само за туристи и посетители на София, но и за ученици, студенти и преподаватели.

Потребителите на „Невидимата Сердика“ вече могат да получат информация за още две от най-важните забележителности на града – „Западната порта“ и църквата „Св. Петка Самарджийска“.

Античната западна порта на Сердика се намира до сегашната католическата църква „Свети Йосиф” (ул. „Княз Борис I“No. 146). В периода от 1974 до 1980 г. при археологически проучвания са открити западната порта на града, северната петоъгълна кула към нея, части от крепостната стена и триъгълна кула. Крепостната стена е сред най-важните строежи на Римската империя в Сердика – изградена в периода от 176 до 180 г. по време на императорите Марк Аврелий и Комод, тя е укрепена е с четири порти с наблюдателни кули, сочещи четирите посоки на света. Информацията за „Западната порта“ в мобилното приложение включва и някои съвременни археологически разкрития и публикации, любезно предоставени от Музея за история на София и изследователския екип на обектите.

Света Петка Самарджийска” е православна църква, намираща се в центъра на София, в подлеза на площад „Света Неделя”. Храмът е построен през XІ век върху стара римска гробница, датираща от Івек. Църквата е посветена на света Петка Иконийска, живяла през IV в. Самарджиите (майстори на дървени товарни седла), чийто квартал се е намирал в района около храма, са я смятали за своя покровителка. Църквата е частично вкопана в земята. Някога е била по-широка и по-просторна – имала е северна и южна ниша. Днес е запазена само еднокорабна постройка, иззидана от тухли и камъни; стените й са с дебелина около метър. Съществува научен дебат за възможността в тази църква да е бил погребан Васил Левски. Това твърдение се основава на археологически разкопки, проведени през 1956 г., както и на сведения от потомци на очевидци на погребението (публикувани в периодичния печат през 1937 г.).

С добавените два обекта, общият им брой в приложението става 8. За всеки от тях се предоставя информация, разпределена в следните рубрики: „История“, „Легенди“, „Мултимедия“, „От книгите“ и „НАБИС каталог“. Секция „Мултимедия“ съдържа „Галерия“, „Видео“, „Музика“ и „3модели“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини