Структурите на Цветан Василев проговориха

Сигналът е изпратен до главния прокурор и квесторите на КТБ

Осем души, които признаха, че са подставени лица на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, разкриха схемата му за кредитиране на фирми.

Сигналът за едноличното отпускане на заеми е подаден от роднини и служители във финансовата къща "Фина". Схемата е описана в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и квесторите на КТБ, съобщи Блиц.

"Цветан Василев реално е както длъжностното лице, което в качеството си на мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет на банката нареждаше кредитирането на дружествата, така и крайният получател (бенефициент) на парите, тъй като се разпореждаше със същите и определяше начина на тяхното ползване", посочиха вносителите на сигнала.

В него е добавено, че около 200 души са ангажирани като формални собственици, управители или членове на управителни органи в повече от 120 дружества, които формирали през годините кредитни ангажименти към КТБ за над 3,5 млрд. лв.

Всеки кредит е одобряван лично от мажоритарния собственик на КТБ, като лицата, представляващи дружествата, са подписали договори, без да имат представа за целите и разходването на кредитите. Именно заради това сега подставените лица настояват Василев да ги освободи от формалната им роля, за да не се налага те да плащат милионите, които са взели на хартия.

Междувременно доскорошната дясна ръка на банкера - Бисер Лазов, е проговорил не само за източването на колосалната сума от 206 млн. лева, но и е разкрил в детайли голяма част от финансовите схеми. За момента Лазов не е поискал закрила и охрана от магистратите, съобщи агенция ПИК.

Разследващите били много доволни от това, че е оказал пълно съдействие. Именно след показанията прокуратурата е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери на изпълнителния директор на банката Орлин Русев, главния касиер Маргарита Петрова, главния счетоводител Мария Димова и зам. главния счетоводител Борислава Кючукова.

Продължава разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини