БСП поиска Орешарски да оттегли искането за бюджетна актуализация

Премиерът в оставка Пламен Орешарски да оттегли предложената от Министерски съвет актуализация на държавния бюджет, да се разгледат новите финансови показатели и експертите да преценят дали има нужда от такава корекция на парите на държавата.

БСП обаче е категорично против подобна актуализация на държавния бюджет, като „червените" не одобряват предложените от финансовия министър Петър Чобанов корекции на държавните пари.

Това заяви на кулоарен брифинг в парламента Корнелия Нинова, с което втвърди позицията на партията си по отношения актуализацита на бюджета.

Според социалистите фискалният резерв през последните дни се е променил, в него има нови буфери, които могат да покрият всички нужди, и още има нови европейски пари.

„Противопоставяме се на актуализация на бюджета", отсече на брифинга Нинова, но добави, че БСП не се отказва от подкрепата си за даване на допълнителни пари за НЗОК.

БСП не хареса нито едно от желанията на президента Росен Плевнелиев, изразени в неговото обръщение към парламента.

Припомняме, държавният глава дойде в сградата на парламента, за да поиска от народните представители бързо да гласуват предложената вече актуализация на парите на НЗОК и като цяло на бюджета, законодателно разрешаване на служебното правителство да тегли нови заеми, както и незабавно отстраняване на управителя на БНБ Иван Искров.

ГЕРБ пък предложиха на мястото на Искров да седне заместникът му Калин Христов.

Левицата обаче не одобрява и това предложение. "Калин Христов е част от проблема в БНБ, не може да бъде част от решението му", заяви Нинова.

„Нека новото мнозинство от ГЕРБ и ДПС да си гласуват това предложение. Ние в този сговор не участваме", се зарече още социалистката.

Тя обясни решението на БСП с това, че с подобни промени няма да се подобри живота на хората, а дори напротив - ще го усложнят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини