Плевнелиев връчи мандат на БСП, Мерджанов го върна

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на правителство на председателя на парламентарната група на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов.

Подобно на вчерашния сценарий, и втората политическа сила в парламента върна мандата на президента.

„В духа на политическите договорености, отказвам да съставя правителство, Министерски съвет. Връщам мандата”, заяви Атанас Мерджанов, след като върна мандата.

Oчаква се Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на кабинет на ДПС.

Преди да върне мандата, Мерджанов заяви, че БСП и Коалиция за България са предвидима политическа сила.

"В 13:00 часа ще бъда при президента и моментално ще откажа съставянето на правителство", заяви Мерджанов.

„По този начин оставаме на категоричната си политическа позиция, че най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме. Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управителните съвети в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност”, посочи Мерджанов.

„Днес в 13:30 часа група с мандат от нашите представители от ръководството на парламентарната група и от ръководствата на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика да настояват пред министър-председателя Орешарски да оттегли предложението за актуализация на бюджетите”, каза той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини