Учат 90 бъдещи първолаци да смятат до 10

Една от бъдещите ученички трябваша да решава задачи

Общо 90 бъдещи първолаци от община Димитровград ще се подготвят за новата учебна година. Те са включени в „Допълнителна подготовка за равен старт в училище“. Лятното училище ще продължи до 15 август, а ако има повече желаещи, ще бъде сформирана още една група, която ще се обучава до 15 септември.

Към момента са обхванати 55 деца. Днес такива обучения се провеждаха в ромското училище в квартал „Изток“. Те бяха разделени на две групи. В едната децата правеха фигурки от пластилин, а в другата учиха цифрите до 10. Освен това те ще се обучават на писане, смятане, редене на пъзели за стимулиране на фината моторика и други.

Идеята на услугата е децата от така наречените уязвими социални групи – роми, деца със здравословни проблеми, от многодетни семейства и други, да получат допълнителна подкрепа преди постъпването им в първи клас. Обученията са под формата на игри, за да могат да се справят по-лесно в училище.

Заниманията се осъществяват по проект за Социално включване „Да за децата на Димитровград“. Осъществява се с финансовата подкрепа на Министерството на труда и социалната политика, съфинансиран от Световната банка – заем 7612-BG. Първоначалната обща стойност е 1 115 000 лева, но в последствие е намалена.

Чрез заниманията се цели децата по-лесно да свикнат с училищната среда и да се адаптират по-лесно при старта на новата учебна година, обясни ръководителят на проекта Елена Тодорова.

Същата услуга се прилага и в кварталите „Славянски”, „Марийно”, в град Меричлери, както и в селата Крепост и Радиево. Проектът ще приключи в края на септември догодина. Освен равен старт в училище, по проекта се предвижда пакет от услуги - деца до 7-годишна възраст да получат здравна консултация, интеграция в детските градини и други.

Анета Кутелова

 

 

Ръководителят на проекта Елена Тодорова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини