Младежите, заселили обезлюденото родопско село Гудевица, с уникален фестивал

Снимки:Фейсбук страница НАПРАВИ СИ ФЕСТИВАЛ В РОДОПИТЕ

 

На фона на стотиците разсипани и обезлюдели села в цялата страна, смолянското село Гудевица има нови заселници и то млади хора. От няколко години те строят, ремонтират, развиват биоземеделие и организират интересни и много полезни занимания, фестивали, обучения и връщат не само духа на известното някога с дюлгерите си родопско село, но и надеждата на все повече българи, че един ден нашите села отново ще имат истински живот. Един от най-запалените ентуиасти и основатели на малката /за сега/ младежка колония от около 30 души, е Теодор Василев, известен на всички просто като ТЕО. Той е председател на Сдружение „Бъдеще сега“, чрез което се реализират проектите и инициативите в Гудевица, а и не само там.


Поредната инициатива на сдружението „Бъдеще сега” предстои - специален фестивал на открито в дните от 8-10 август 2014 г. Уикендът в село Гудевица, в сърцето на Родопите, ще бъде изпълнен с древни разкази за планината, музика и танци.
Специалното преживяване на феста под открито небе ще бъде уникалния и безкрайно тематичен моноспектакъл „Забравени от небето” на Заро Кнезовски, създаден ...все едно за Гудевица.

Ще има кино в класната стая, на местното читалище, където някога е учила певицата Валя Балканска и което младежите възстановиха. Вечерите ще бъдат съпроводени от звуците на гайди и родопски песни край огньовете, а през деня организаторите ще покажат изключителните резултати от работата си по възстановяването на старото читалище и грижите за уникална градина с билки, зеленчуци, плодове и ароматни треви.

„ Ви разкажем и покажем работата си, как постигаме нещата, в които вярваме, как градим, променяме образованието и учим непрестанно. 
Ще можете да се разходите до връх Ком, изворите на река Арда или някоя друга от забележителностите в района - а такива има много“, казват от сдружение Бъдеще сега“ и добяват, че всеки може да се включи със свое изпълнение във фестивала. Творческият афиш е отворен, програмата зависи единствено от участници и домакини и основните акценти в нея са само за ориентир:

8 август- в читалището в селото от 21 часа в киносалона, а на 9 август между 10.30ч. и 18 часа ще бъдат представени земеделските методи и визията за бъдещето. От 14.30ч. ще има обучение с демонстрация по биоземеделие, а от 20.30ч. ще бъде представлението „Забравени от небето“.

От 22.00ч. заповча волната програма от танци и музика, а на следващия ден/9 август/ ще бъде представена билковата градина, както и обучение по разпознаване и отглеждане на билки.

„Проектът „Зелена светлина за „Училище сред природата” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“ Участието във фестивала е доброволно и неплатено. Всички събития и части от програмата са безплатни.


Още информация за събитието: https://www.facebook.com/events/686684864718096/

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини