Бури и порои давят Балканите

Силни гръмотевични бури и порои обхванаха Балканите. Ветрове със скорост до 50 км/ч предизвикаха хаос в движението в Скопие. Синоптиците, цитирани от ДПА, съобщиха, че в района на македонската столица са паднали над 35 литра дъжд на квадратен метър.

Заради продължаващите проливни дъждове в Сърбия в няколко общини е обявено извънредно положение, предаде ТАНЮГ. Пороите застрашиха сериозно работата на ТЕЦ “Костолац” в източната част на страната, тъй като се наложи спирането на един от блоковете на електроцентралата.

Силен дъжд и градушка с размер на лешник валя в района на град Нови пазар, като натрупа около 30 см лед.

Лошото време създаде проблеми и по долината на река Морава в Косово, особено в община Гниляне, където по улиците течаха истински реки. Лошото време в Косово продължава от сряда, а проливните дъждове са нанесли огромни щети на посевите, които се оценяват на 800 000 евро.

Пороите в Румъния, започнали от вторник, вече са взели 3 жертви, около 1200 души бяха евакуирани от домовете си заради придошлите реки, 2200 къщи пострадаха от наводненията, а 99 от тях са напълно разрушени.

Лошото време, обхванало Хърватия, продължава. Пороен дъжд с гръмотевици падна в Загреб, а невероятно силните пориви на вятъра и поройният дъжд затрудниха движението по улиците. В Черна гора дъждовете предизвикаха множество свлачища в планинските части на страната.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини