Цветан Василев е обжалвал заповедта за задържането си

Търсеният от Интерпол български банкер Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа, което беше издадено по искане на българската прокуратура, твърди „Дневник”.

Припомняме, че от 28 юли насам за задържането на Василев е издадена Европейска заповед. Твърдеше се, че той е във Виена, но досега нито един правоохранителен орган не го е задържал. В сайта на Интерпол няма официална информация, че Василев е сред лицата, които се издирват от институцията. Единственият Василев, който се издирва от Интерпол, е 33-годишният руснак Артьом Василев.

Според обвинението срещу Цветан Василев той е склонил умишлено главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и главния изпълнителен директор на банката Орлин Русев да изтеглят от Корпоративна търговска банка 206 млн. лева. След като КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ, излезе информация, че парите са изтеглени от трето лице в полза на Василев и изнесени в чували за няколко дни. Това беше отречено официално и прокуратурата каза, че присвояването започнало от 2011 година.

Освен Русев и Петрова, обвинени са още главният счетоводител на КТБ Мария Димова и помощник-счетоводителя Борислава Тренева-Кючукова. Петрова беше освободена в края на миналата седмица. Димова е под домашен арест, но ще обжалва, а вероятно и Тренева ще обжалва мярката си „задържане под стража”.

Междувременно стана ясно, че според прокуратурата за убийството на Делян Пеевски, за което твърденията бяха, че е поръчано от Цветан Василев, е уговорено на протестите. Прокуратурата се опита на показания на анонимен свидетел, като хипотезата е за приготовление за убийство, а не опит за убийство. Показанията обаче не е имало как да се проверят и затова СГС приема, че "наблюдаващият прокурор е допуснал нарушения при формиране на своето вътрешно убеждение, като не го е обосновал на обективно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, не е съобразил законовите изисквания за оценка на доказателствения материал, както и е застъпил противоречиви изводи." С други думи – не е ясно как прокурорът е решил, че има данни за опит за убийство на Пеевски.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини