Американска компания точи ножа на родните таксита, вози по-евтино и комфортно

Американска компания за градски превози с лични автомобили точи ножа на родните таксита. Фирмата, заради която таксиджиите в Лондон и Париж организираха протести, идва в България, съобщава „Телеграф”. Американците вече са публикували обява за наемане на хора за административния си екип у нас. Пътуванията се уговарят през мобилно приложение „Убер”, което заобикаля традиционните фирми и се инсталира на смартфона.

Основният му плюс е, че шофьорите, които го ползват, не са професионални таксиджии и нямат разходи за лиценз или за личната си кола, с която осъществяват превозите. Това им позволява в някои случаи да возят на по-ниски цени от установените на пазара. 

Липсата на държавен контрол пък означава, че всеки пътуващ се вози на собствен риск. След края на пътуването клиентите поставят оценка на шофьора, с което формират рейтинг, който служи за ориентир на следващите клиенти. Шофьорите пък имат право да карат само нови и добре поддържани коли, които отговарят на установените норми. Таксата за превоза се измерва от приложението, което пък гарантира, че няма „помпане”.

По данни на компанията само за три години тя е успяла да заеме 40% от пазара на таксита в САЩ и Швейцария. Фирмата се е насочила още към пазара в Унгария, Полша, Чехия и Литва. /БЛИЦ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини