Правосъдният министър: Подписах сигнала за Пеевски, Василев и Бареков като гражданин

Аз съм един от хората, които подписаха сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, който беше внесен от „Протестна мрежа” в прокуратурата. Не съм го подписал като член на „Протестна мрежа”, а като отделен гражданин. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов.

На въпрос дали следи защо по самия сигнал сякаш прокуратурата не бърза да разследва Пеевски, Иванов отговори, че той не може да оказва натиск на държавното обвинение – то е независима институция.

6,2 млн. лева – толкова са получили НПО по проекти, свързани с Иванов, от САЩ, пише в. „Труд”. Той не оспори това твърдение, но заяви, че това са институционални донори, като парите се знаят откъде идват и за какво отиват. Не виждам какъв законов проблем е това, подчерта Иванов в сутрешния блок на Нова телевизия. И даде пример за проект – от дълги години се движи такъв проект, с който се наблюдава как се правят назначенията на съдии от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Платих си вноските за адвокат в Софийската колегия, защото считам, че имах ангажимент към колегите си. Така се разви кариерата ми, че се отдалечих от практикуването на адвокатската ми професия. Харесвам тази професия, но харесвам и това, което правя за съдебната рефрома като цяло. Дълго време се колебаех дали да се откажа от адвокатстването окончателно и затова се извинявам на колегите-адвокати, защото те са единствените пострадали от невнасянето ми на вноски, каза правосъденият министър.

Познавам г-жа Адамова (бел. ред. – дъщерята на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, свързван с Красьо Черния) от дълги години. Премиерът реши Аглика Адамова да не става заместник-правосъден министър и не е коректно да го коментирам. С г-жа Адамова ще продължим да работим по досегашния начин, в качеството ѝ на съдия, увери Иванов.

Според правосъдния министър липсва „чувство за справедливост” в действията на БНБ по случая „КТБ”. Хората са в правото си да протестират и да искат парите си. Това е положението, в което се намираме – имаме гуверньор на БНБ, ръководство, трябва да вярваме на институциите. С еднократни действия няма да се получи връщане на доверието, смята Иванов.

Във Висшия съдебен съвет искам да се проведе дискусия как да се гласува за членове в съдебната система, продължи Иванов. По отношение на много коментираната електронна система за гласуване правосъдният министър уточни, че би могло да се види по отпечатъка на пръста при гласуване кой за какво е гласувал. Затова се обмисля въвеждане на гласуване с бюлетини.

Бях в отпуск заради бременната си жена, която скоро се връща в България. Има неща, които трябва да се уредят, за да може тя да напусне Брюксел и трябваше да помогна. Имаше и медицински преглед. Не вярвах, че от тази история ще произлезе чак такава истерия, обясни Христо Иванов.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини