Съдът пусна счетоводителките на КТБ само с ”подписка”

Софийският градски съд пусна на свобода главната счетоводителка на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Няма данни за липса на пари.

И на двете счетоводителки беше наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Досега Димова беше под домашен арест, а колежката й бе последната от обвиняемите от банката, която бе задържана под стража.

В мотивите към решението съдът посочи, че няма опасност двете да повлияят на свидетели или да укрият доказателства, тъй като от 14 август са с прекратени трудови правоотношения към КТБ, предаде БТА.  Освен това Димова е с влошено здраве.

Съдът обяви още, че е разколебано обоснованото предположение за авторство на престъплението, в което са обвинени двете - съучастие в източването на 206 млн. лева.

В доклад на квесторите се казва, че не става дума за липса на средства от каса, а за договор между КТБ и "Бромак" за прехвърляне на  парите.

Магистратите не кредитират и показанията на свидетелите по делото за КТБ, които били противоречиви.

Част от средствата в банката са били за политически проект, заяви в съдебната зала прокурорът Иван Гешев, а извън нея отказа повече подробности. Каза само, че не е съгласен с решението на съда и ще го оспорва пред по-горната инстанция.

Че става дума за политически проект и в тази насока имало събрани доказателства потвърди и адвокатът на Кючукова - Христо Ботев. Той се съгласи със съда, че редица показания на свидетели си противоречат.

Следващата инстанция ще решава окончателно след седмица дали двете счетоводителки да останат на свобода. 
Преди дни главният касиер на КТБ Маргарита Петрова вече бе пусната с "подписка", а изпълнителният директор Орлин Русев - под гаранция от 10 000 лева.

Димова и Русев бяха извикани преди три дни в столичното следствие, за да бъдат прецизирани обвиненията им. По същество обаче те остават същите - че са подпомогнали присвояването на 206 милиона лева от КТБ, за което са били склонени от мажоритарния собственик Цветан Василев.

Той все още не е открит, след като бе обявен за международно издирване. Преди дни се появи информация, че е бил засечен в държава, близка до България, но досега тя не е потвърдена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини